04-08-2015 “Man tankt 10.000 liter met brandstof met tankpas van de baas”. Zo berichtte het Algemeen Dagblad onlangs. Dit geval staat niet op zichzelf. Uit de gegevens van EVO-partner BP blijkt dat het oneigenlijk gebruik van brandstofpassen juist in de zomerperiode aanzienlijk toeneemt. Waarom is dat? En valt er wat aan te doen?

Vakantie

In juli en augustus pakken veel mensen hun koffers om te genieten van de zomervakantie. Ook de directeuren, managers en wagenparkbeheerders zijn weg. Dit kan betekenen dat er minder accuraat op eventueel oneigenlijk gebruik van tankpassen wordt gecontroleerd, of dat mogelijk tankpasmisbruik te laat wordt ontdekt.

Bovendien werken veel bedrijven in de zomermaanden met vakantiekrachten of tijdelijke werknemers, die vaak niet dezelfde training over procedures krijgen waar 'reguliere' werknemers wel mee zijn ingewerkt. Het is dus niet zo dat men altijd kwaad in de zin heeft. Want er zijn ook onhandige situaties, waarbij de medewerkers bijvoorbeeld de pincode op de pas schrijven. Of de pincode hardop oplezen bij de kassa.

Blijf extra alert

Tijdens de zomermaanden wordt dan ook geadviseerd om extra alert te blijven op eventueel oneigenlijk gebruik van de tankpas. Met eenvoudige maatregelen kan veel schade worden voorkomen:

  1. Zorg bij afwezigheid van de tankpasbeheerder ervoor dat een collega het tankpasgebruik bewaakt. Zo kan oneigenlijk gebruik herkend worden, vóórdat het nadelige financiële gevolgen heeft.
  2. Wijs gebruikers van de tankpas op de mogelijke veiligheidsrisico’s.
  3. Behandel de tankpassen alsof het bankpassen zijn
  4. Bewaar ze op een veilige plek
  5. Houd de PIN-code altijd gescheiden van de pas.
  6. Bewaar de tankpassen nooit in de voertuigen zelf.
  7. Laat chauffeurs een vermiste tankpas direct melden, zodat deze geblokkeerd kan worden.

Veiligheid met de EVO-brandstofpas

De EVO-Brandstofpas is in samenwerking met BP exclusief beschikbaar voor EVO-leden. BP biedt in dienstverlening een aantal praktische instrumenten om oneigenlijk gebruik van de EVO-brandstofpas te voorkomen. Zo is er de keuze uit verschillende PIN-opties. En vanuit de online service Card Controller kan de gebruiker zelf bepalen hoe de brandstofpas wort ingezet. Mocht een kaart gestolen worden, dan kan deze binnen 5 minuten geblokkeerd worden.

Transactiepatroon analyse

Daarnaast maakt de afdeling Security van BP een continue analyse van de transactiepatronen van de tankpassen. Zo worden er snel corrigerende acties ondernomen bij eventueel oneigenlijk gebruik van de EVO-Brandstofpas.

Meer over de mogelijkheden van de EVO-Brandtsofpas