16-05-2017 De Europese Commissie heeft Nederland laten weten dat een interne procedure is gestart om Nederland een ontheffing tot te staan voor het rijden met rijbewijs B op C-categorie elektrische auto's.

Acties

Dertien partijen uit het bedrijfsleven, waaronder evofenedex, hebben een brandbrief naar het Europese 'ministerie voor mobiliteit DG MOVE gestuurd om het belang van een ontheffing van het C-rijbewijs voor zware elektrische bestelauto’s te benadrukken. In Nederland heeft de ambtelijke top van het ministerie van IenM zich sterk gemaakt voor een snelle reactie van Brussel op het verzoek tot ontheffing.

Resultaat

Beide interventies hebben resultaat gehad. De Europese Commissie heeft Nederland in een formele brief laten weten dat een interne procedure is gestart met als doel de Nederlandse aanvraag te honoreren. Deze procedure duurt doorgaans twee maanden.

Wetgeving

Het ministerie treft nu de voorbereidingen voor de inwerkingtreding van een uitzondering op de wet. Wanneer de wet in werking treedt is nog onbekend, Het ministerie overweegt een versnelde procedure om dit binnen een jaar te kunnen faciliteren.