20-05-2015  De Belgische machinistenvakbond ASTB (Autonome Syndicaat van Treinbestuurders) heeft een staking aangekondigd vanaf woensdag 27 mei 22.00 uur tot vrijdag 29 mei om 3.00 uur. Dit is volgens een overzicht op een Belgische reizigerswebsite al de achtste staking binnen één jaar.

Eind nog niet in zicht

De Duitse machinistenvakbond GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer) staakt sinds 19 mei 15.00 uur en het eind is nog niet in zicht. Volgens een overzicht op de website van Tagesschau is dit alweer de negende staking in het afgelopen jaar.

Schade

In beide landen zetten (goederen)vervoerders zich maximaal in om de schade te beperken en over te gaan op nooddienstregelingen met werkwillige machinisten. Desondanks is de schade zowel materieel als immaterieel groot, vooral ook door de onzekerheid die dit soort acties voor verladers met zich meebrengen.

Informatie

Vervoerders informeren over het algemeen hun klanten vroegtijdig over acties en te nemen voorzorgsmaatregelen, maar informatie is ook te vinden op verschillende websites:

Duitsland:

www.deutschebahn.com/de/presse/presseinformationen/pi_k/

www.gdl.de/

www.tagesschau.de/wirtschaft/gdl-207.html

België:

www.sact-astb.be/php_nl/

www.treinreiziger.nl/tags/stakingen_belgie_nmbs