Veilig rijden is MONO rijden

Leestijd: 2 minuten

08-12-2021  Veilig rijden is MONO rijden. Zonder onnodige afleiding en met volle aandacht voor het verkeer. Daarnaast geeft ongestoord onderweg zijn medewerkers de ruimte om mentaal op te laden. Logisch dus, dat je als werkgever de MONO-gedachte omarmt. Dat werkt voor iedereen beter. Ook evofenedex doet mee met dit breed gedragen initiatief.

Verkeersveiligheid is al 85 jaar een hot topic voor evofenedex. Dat verkeersveiligheid zo belangrijk is voor ons als ondernemersvereniging blijkt uit onze actieve deelname aan de campagne ‘een beetje chauffeur laat zich niet afleiden’ van 10 jaar geleden en nu uit onze actieve bijdrage aan het MONO-zakelijk initiatief, dat is gericht op werkgevers.

MONO

MONO-zakelijk is een samenwerking tussen Allianz, ANWB, Bouwend Nederland, Interpolis, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Sectorinstituut Transport en Logistiek, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland en VNA. Het doel is het zichtbaar en toepasbaar maken van MONO binnen jouw bedrijf of organisatie. Door de organisatie of bedrijfsvoering zo in te richten dat medewerkers ongestoord onderweg zijn. Kleine acties kunnen al een groot verschil maken. Door MONO rijden actief uit te dragen, zien steeds meer anderen het belang daarvan in.

Veilige werkomgeving

Als werkgever zorg je voor een veilige werkomgeving. Die verantwoordelijkheid heb je niet alleen op de werkvloer, maar ook voor je medewerkers die onderweg zijn. Vanachter het stuur vergaderen en berichten lezen is niet veilig en niet slim. Even met je ogen of gedachten niet bij het verkeer en jij en andere weggebruikers lopen een groot risico op ongelukken. Per dag vallen in ons land 2 doden en 58 zwaargewonden in het verkeer. Afleiding in het verkeer is verantwoordelijk voor zo’n 100 doden per jaar.

Cijfers

Een aantal percentages:

  • 25 procent van de werkgevers besteedt volstrekt geen aandacht aan verkeersveiligheid in bedrijfsbeleid;
  • 44 procent van de werkgevers beseft zich (nog) niet welke strategische voordelen verkeersveiligheid kan opleveren;
  • 65 procent van de werkgevers neemt (nog) geen concrete stappen;
  • 33 procent van de werknemers ervaart maatregelen op vlak van verkeersveiligheid;
  • 37 procent van de werkgevers heeft geen bedrijfsbeleid voor afleiding in het verkeer;
  • 10 procent van de werknemers ervaart dat werkgever maatregelen neemt die niet vrijblijvend zijn.

Wat doe jij om de veiligheid van jouw werknemers die onderweg zijn te waarborgen en ervoor te zorgen dat zij ’s avonds weer veilig thuiskomen? Kijk hier voor meer informatie en word ook ambassadeur.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder