Nul fouten in het logistieke proces, kan dat?

Student als inspiratiebron

07-06-2019  Nieuwe impulsen zijn belangrijk in een bedrijf om innovatie te stimuleren en problemen anders te bekijken. Bij Priva, leverancier van apparatuur voor de tuinbouw, gaf het management het jonge talent Madjied Ramdjan een kans de operatie in het magazijn door te lichten. De plannen die hij opstelde worden nu omgezet in acties.

Doorleren en ondertussen het bedrijf proberen nog beter te maken. Voor de 23-jarige Madjied Ramdjan, Warehouse Employee bij leverancier van apparatuur voor de tuinbouw Priva in De Lier, is dat de ideale combinatie. Na zijn mbo-opleiding Logistic Supervisor besloot hij verder te studeren. Hij koos voor de hbo-opleiding Logistiek management. Tijdens zijn studie onderzocht hij de verbetermogelijkheden om de foutmarge in het magazijn terug te dringen tot nagenoeg nul. In het magazijn van Priva wordt het steeds drukker. Het bedrijf loopt goed en ziet de export van producten fors groeien. “Bij SLM (strategic logistics management) kreeg ik de opdracht om een verbetertraject op te zetten”, legt Ramdjan uit. “En ik kreeg de mogelijkheid om die bij Priva uit te voeren.” Samen met de manager Warehouse, Peter Alsemgeest (59) overlegt hij over mogelijke invalshoeken. Ramdjan: “We hebben hier duizenden producten en soms wordt er een foutje gemaakt, maar ik vind één foutje al te veel. Mijn idee was om te onderzoeken of we konden gaan werken met scanners. Wat zou ons dat opleveren? En kleven er ook nadelen aan?”

Foutmarge

Dat klinkt als een serie eenvoudige vragen, maar dat is absoluut niet zo, zegt Ramdjan. “We hebben artikelen die we makkelijk kunnen scannen, maar ook producten waar we een oplossing voor zouden moeten bedenken omdat ze niet scanbaar zijn.” Samen met Alsemgeest gaat hij op zoek naar antwoorden. “Nu hebben we een picklijst met een artikelnummer en omschrijving. Wij hebben duizenden artikelen en die kun je niet allemaal uit je hoofd kennen. Met scanners kunnen we voorkomen dat het verkeerde product wordt gepakt. Volgens mij zou dat een mooie moderniseringsslag zijn voor ons warehouse.”

Veel leveringen van Priva gaan de grens over en dan is een verkeerde levering extra vervelend. Ramdjan: “Als je iets naar Zuid-Afrika stuurt is het twee dagen onderweg. Als blijkt bij aankomst dat het verkeerde artikel is opgestuurd, kost het heel veel tijd en geld om dat weer in orde te maken.” Alsemgeest is niet onbekend met de scanner en is dan ook enthousiast over het onderzoek van Ramdjan. “Ik heb zelf in distributiecentra gewerkt waar alles met scanners werd gedaan. Daar werden nagenoeg geen fouten gemaakt. Het zou ons helpen om de foutmarge nog verder terug te dringen.”

Madjied Ramdjan: “Werken met scanners zou een mooie moderniseringsslag zijn voor ons warehouse.”
Madjied Ramdjan: “Werken met scanners zou een mooie moderniseringsslag zijn voor ons warehouse.”

 

Positief

Ramdjan presenteerde de conclusies in december aan het gehele managementteam. “Mijn conclusie was dat scanners bij ons op de werkvloer zeker voor foutenreductie gaan zorgen, maar dat er wel een flinke investering tegenover staat. Als we het gaan doen, moet het in één keer goed, en niet half.” Volgens Alsemgeest gaat zoiets invoeren ook niet in een weekje. “Het zijn megaprojecten. Je hele magazijn gaat op de schop en ondertussen moet de operatie gewoon doorgaan. Een week stilstaan kunnen we ons niet veroorloven.”

Het management reageerde positief en gaf Ramdjan de opdracht om het verder uit te werken. “En dat ga ik ook doen door bijvoorbeeld eens bij andere bedrijven te gaan kijken”, aldus Ramdjan. Dat jonge werknemers zo enthousiast zijn om echt iets te verbeteren op de werkvloer vindt Alsemgeest erg belangrijk. “Ik ben van de wat oudere generatie en heb heel wat gezien en meegemaakt. Maar ik sta open voor dit soort frisse ideeën. We hebben hier heel veel jonge mensen werken en dat gaat heel goed. Het is mooi dat mensen zich dankzij die opleidingen kunnen blijven ontwikkelen.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in evofenedex logisticx.


Masterclass Strategic Logistics Management

De wereld om ons heen verandert snel. Zo ook het logistieke werkveld. Risicomanagement, globalisering en duurzaamheid zijn allemaal externe ontwikkelingen die voor een onderneming kansen kunnen creëren, maar ook op termijn bedreigingen kunnen vormen. De logistiek manager moet daarom steeds op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en die te vertalen in strategische adviezen. De masterclass Strategic Logistics Management is de derde masterclass voor de complete opleiding Logistiek Management 2. In deze masterclass ga je actief op zoek naar de laatste ontwikkelingen en trends op logistiek gebied en vertaalt deze naar kansen voor de eigen onderneming. 

Onze opleidingsadviseur Justin
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Justin en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder