Opmars onbemande tankstations

Verdere stijging verwacht door zuinigere auto’s en druk op de prijs

13-09-2017 Sinds 2000 is de onstuimige groei van onbemande stations in Nederland gestart door nieuwkomer Tango. Deze ontwikkeling werd snel overgenomen door andere maatschappijen, waardoor in 2011 al een derde van de tankstations onbemand was.

Op dit moment zijn er nu 2.068 tankstations zonder personeel, tegen 2.044 bemande vestigingen. De voornaamste redenen voor deze groei is de toenemende druk op de brandstofmarges en de zuinigere auto’s. Exploitanten kiezen vaak noodgedwongen voor onbemand, om zo de personeelskosten te beperken. Dat heeft wel tot gevolg dat er meestal geen aanvullende services bij het pompstation beschikbaar zijn zoals een shop of wasstraat.

Prijsverschil

De grote aantrekkingskracht van de onbemande pompen is vooral het prijsverschil met bemande locaties. Volgens United Consumers betaalt een consument bij een onbemand tankstation gemiddeld vijf cent per liter benzine of diesel minder dan bij een bemand station.

Het verschil tussen bemande pompen langs de snelweg en onbemande pompen langs de rand van de stad is nog groter. Zo is de prijs voor een liter diesel bij de onbemande BP express in Leidschendam € 1,18. Direct langs de snelweg A4 betaal je bij Shell € 1,31 per liter.

Korting

evofenedex en BP bieden samen de evofenedex-brandstofpas aan, hierdoor ontvangen leden altijd een korting tot 14 cent (inclusief btw) voor hun brandstof, ook langs de snelweg.

Fred
Contact

Vragen over vervoer?

Fred en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder