21-01-2016  Het aantal ladingdiefstallen is vorig jaar met een vijfde gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen was ook al een forse daling te zien: 23 procent minder ten opzichte van het voorgaande jaar.

In 2015 werd 303 keer aangifte gedaan van diefstal of poging tot diefstal, meldt de politie vandaag. Het jaar daarvoor werd 381 keer aangifte gedaan. Ook het aantal aangiftes van diefstal van een compleet voertuig daalde. Dat waren er 200 in 2014 en het afgelopen jaar 159.

Betere samenwerking

De daling komt volgens de politie doordat de samenwerking tussen onder meer de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de verzekeringsbranche de afgelopen jaren is verbeterd. Ook wordt ondernemers geadviseerd om bijvoorbeeld beveiligde parkeerplaatsen te gebruiken.

Snelwegen

De meeste ladingdiefstallen gebeurden langs de A67. Ook langs de A2 en A16 werd veel gestolen. Dieven hebben het vooral gemunt op computerapparatuur, merkkleding en genotmiddelen. Die brengen in het illegale circuit namelijk veel geld op.

Schade

EVO noemt het dalende aantal ladingdiefstallen een goede ontwikkeling voor Nederlandse ondernemers. Handels- en productiebedrijven lijden namelijk veel schade door de diefstallen. Zelfs als gestolen producten worden teruggevonden, zijn ze vaak niet meer te verkopen. Ook loopt het productieproces flinke vertragingen op.

Werk aan de winkel

Hoewel de publiek-private samenwerking dus zijn vruchten afwerpt, is er volgens EVO echter nog steeds werk aan de winkel om het aantal diefstallen nog verder terug te dringen.