Oproep: snel aanmelden bij Portbase

Zonder aanmelding geen vervoer van en naar Verenigd Koninkrijk.

Samenwerkende organisaties in de Nederlandse havens maken zich zorgen over het aantal aanmeldingen van bedrijven die na de brexit goederen willen vervoeren via de Nederlandse havens. Ook met het korte uitstel tot en met 12 april blijft voorbereiding essentieel. De oplossing in de Nederlandse havens die ervoor zorgt dat lading ook na de brexit snel via Nederlandse havens vervoerd kan worden is gereed, maar bedrijven die afwachten met aanmelden bij Portbase lopen het risico de boot letterlijk te missen.

Bedrijven die goederen via de Nederlandse havens vervoeren van en naar het Verenigd Koninkrijk krijgen na Brexit te maken met douaneformaliteiten. Deze worden geautomatiseerd afgehandeld, zodat tijdrovende handmatige controles voorkomen kunnen worden. Een cruciale handeling in dit proces is het digitaal voormelden van douanedocumenten bij de terminals via Portbase. Zonder voormelding van de douanedocumenten komen vrachtauto’s de terminals niet op, met alle gevolgen van dien.

 

Eigen verantwoordelijkheid

De afgelopen maanden waarschuwden Portbase, de ferrymaatschappijen, belangenorganisaties Fenex, evofenedex en Transport en Logistiek Nederland, havenondernemersvereniging Deltalinqs, de short sea terminals, de havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam en de Nederlandse Douane in binnen- en buitenland dat bedrijven niet moeten wachten tot het laatste moment om in actie te komen ter voorbereiding op Brexit.

 

Aanmeldingen

Portbase ziet het aantal aanmeldingen toenemen, maar het gewenste niveau is nog niet bereikt. Volgens directeur Iwan van der Wolf liggen de aanmeldingen van bedrijven die bekend zijn met de havenlogistieke processen wel op koers. “Dat is goed nieuws. Onze zorg zit voornamelijk bij het vervoerende en verladende bedrijfsleven in binnen- en buitenland.” Bedrijven die zich nog niet hebben aangemeld doen er goed aan dit vóór 12 april alsnog te doen, om in het geval van een no deal brexit gebruik te kunnen maken van de digitale grens in de Nederlandse havens.