Kabinet zet in op het verder ontwikkelen van artificial intelligence programma

leestijd 3 minuten

04-11-2020  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet mkb-bedrijven helpen bij het digitaliseren van hun logistieke processen, zodat ook zij uiteindelijk gebruik kunnen maken van artificial intelligence. Deze oproep doen wij voorafgaand aan het debat over de begroting van 2021 van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat die deze week door de Tweede Kamer zal worden besproken. 

Het kabinet heeft de ambitie uitgesproken Nederland digitaal koploper te maken. Daarom zet het kabinet, samen met het bedrijfsleven, in op het verder ontwikkelen van een artificial intelligence programma. Dit is een goede zaak want zo kan ervoor worden gezorgd dat Nederlandse bedrijven met een logistieke operatie hiervan profiteren en concurrerend blijven ten opzichte van het buitenland. Het kabinet stelt 23,5 miljoen euro extra beschikbaar hiervoor. Wat evofenedex betreft moet binnen dit programma de verbinding worden gemaakt tussen de vooruitlopende bedrijven die gebruik kunnen maken van artificial intelligence en het huidige digitaliseringsniveau van logistieke processen bij veel mkb-bedrijven. Het merendeel van de ondernemers met een logistieke operatie beschikt namelijk nog niet over het benodigde digitale niveau om daadwerkelijk te kunnen profiteren van de kansen die innovatieve digitale toepassingen, zoals artificial intelligence, biedt.

Verbinding maken

Mkb-bedrijven met een logistiek proces moeten dit digitaliseren, analyseren en de informatie hieruit beschikbaar kunnen maken. Deze bedrijven onderkennen zeer zeker het belang van digitalisering, maar de ontwikkeling hiervan staat nog in de kinderschoenen. Dit is ook uit eerder onderzoek van evofenedex gebleken. Om de bedrijven te ondersteunen bij deze transitie verzoeken wij in het artificial intelligence programma de verbinding te maken tussen innovatieve koplopers en het peloton aan bedrijven die dat nog niet kunnen. Belangrijk is dat dit programma ook middelen en financiering ter beschikking stelt voor het op orde brengen van de digitale basis. Op deze manier kunnen de mogelijkheden van artificial intelligence ook voor mkb-bedrijven toegankelijk worden.

De Tweede Kamer spreekt de komende dagen, tijdens de debatten over de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, over dit onderwerp met staatssecretaris Keijzer. De Tweede Kamer stelt in december de definitieve begroting vast.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder