17-09-2013  Ondernemers die hun magazijn goed op orde hebben, kunnen sneller leveren. En sneller leveren is goed voor de service aan bedrijven en dus voor het bedrijf. Zo simpel is het.

In de EVO-opleiding Magazijnoptimalisatie krijgen cursisten handvatten om de organisatie van hun magazijn te verbeteren.

20 miljard euro voorraadkosten

Nederlandse bedrijven zijn jaarlijks zo’n 20 miljard euro kwijt aan magazijn- en voorraadkosten. Een flink bedrag. Er zijn echter wel mogelijkheden om deze kosten te verlagen, bijvoorbeeld door het magazijn aan te pakken. Een efficiënt magazijn verhoogt de betrouwbaarheid en snelheid van leveren. En dat heeft weer een positief effect op de kostprijs en de klantenservice.

Manier van werken

Om een magazijn efficiënter te maken, is het wel nodig om aandacht te besteden aan de manier van werken. Hoe gaan de medewerkers bijvoorbeeld om met de magazijnmiddelen zoals heftrucks of pallettrucks? En zijn de machines wel geschikt voor het werk dat ze moeten doen?

Handige locatie

Ook is het zinvol om kritisch te kijken naar de weg die de goederen afleggen in het magazijn, dus de interne goederenstroom. Liggen de artikelen die vaak worden besteld op een handige locatie? Is er altijd plaats voor de pallets die binnenkomen of staan ze minstens een halve dag in de weg?

Praktijkgerichte cases

Het zijn allemaal onderwerpen die volop aan bod komen in de EVO-opleiding Magazijnoptimalisatie. Voor de docenten, die afkomstig zijn uit het bedrijfsleven, zijn praktijkgerichte cases het uitgangspunt om te kijken welke mogelijkheden er zijn om de werkzaamheden in het magazijn te verbeteren en om de organisatie te optimaliseren.

Na de opleiding, die twee dagen duurt, krijgen cursisten niet alleen een getuigschrift, maar hebben zij ook een plan van aanpak om hun magazijn aan te pakken. De eerstvolgende cursus start op 22 november in Zoetermeer