30-01-2014  Een efficiënt magazijn of distributiecentrum dat de kosten verlaagt, terwijl de service aan klanten verbetert, dat is wat iedere ondernemer wil. Dit kan echter veel geld kosten, bijvoorbeeld als een bedrijf besluit om een nieuw warehousemanagementsysteem (wms) te kopen.

Zelf situatie verbeteren

Dit soort hoge investeringen zijn echter niet altijd nodig, blijkt uit de EVO-opleiding Magazijnoptimalisatie. In deze opleiding leren cursisten wat zij zelf kunnen verbeteren aan de situatie in het magazijn, zonder daarin investeringen in geld te hoeven doen.

Routes

Zo lopen of rijden werknemers in een magazijn vaak inefficiënte routes. Dit is gemakkelijk op te lossen door een spaghettidiagram op te stellen, een soort plattegrond. Daardoor wordt zichtbaar hoe de looproutes zijn en hoe dat beter kan. Een andere ‘truc’ is vorkheftrucks vaker te laten ‘dubbelspelen’, ofwel trucks niet alleen vracht laten wegbrengen, maar ze ook goederen laten ophalen. Ook is het mogelijk de werklast beter te verdelen door bijvoorbeeld te spelen met de data wanneer je goederen wilt ontvangen.

Reacties

Een paar reacties van cursisten die de cursus hebben gevolgd:

‘De frisse blik van anderen op je eigen magazijn doet veel goed’

‘Ik heb geleerd hoe je de dingen niet moet doen’

‘Niets is onmogelijk, je moet het alleen gaan zien’

‘Het zijn de kleine dingetjes die de grootste impact hebben’

Start

De eerstvolgende opleiding Magazijnoptimalisatie start op 28 maart in Zoetermeer. Van cursisten wordt verwacht dat zij een afgeronde EVO-opleiding Magazijnmanagement of vergelijkbare opleiding op mbo-4-niveau hebben. Een tweede vereiste is dat de cursist verantwoordelijk is voor het operationeel aansturen van het magazijn.