Minder dan helft exporterende bedrijven heeft te maken met negatieve impact coronapandemie

Leestijd 2 minuten

7-4-2021  Het lijkt erop dat het optimisme van het bedrijfsleven over het begin van herstel van de export in 2021 stapje voor stapje toeneemt. Uit de Corona Export Monitor van maart, uitgevoerd door evofenedex en kredietverzekeraar Atradius, blijkt voor het eerst sinds maart 2020 dat minder dan de helft van de exporterende bedrijven (47 procent) te maken heeft met negatieve impact door corona. 19 procent van de bedrijven zegt juist te profiteren van de pandemie. Voor heel 2021 verwacht 43 procent een omzetdaling van gemiddeld 21 procent. Omgekeerd zien meer ondernemers dan tevoren (20 procent) dankzij corona juist positieve impact voor het hele jaar.

Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex, waakt voor al te veel optimisme. “Het zijn gemengde signalen. Inderdaad zijn er gunstige grafieken te vinden in het rapport, maar nog steeds koerst ruim 2 op de 5 bedrijven af op een forse krimp voor dit jaar. Iedereen staat feitelijk in de startblokken, maar nieuwe lockdowns, vaccinatieproblemen, mogelijk protectionisme, chipstekorten en de verstoringen in de zeevaart maken ons bezorgd of het herstel echt goed van de grond kan komen.”

Suezkanaal

Ondernemers geven in het onderzoek aan dat zij minder last hebben van financiële impact of vraaguitval. Wel worden vaker verstoringen in de logistieke keten genoemd, met name bij het vervoer over zee (47 procent). Dit percentage schommelde na het begin van de crisis rond de 20 procent en loopt op. Verbeteringen worden steeds minder gezien. De problematiek in het Suezkanaal gaat daar zeker niet bij helpen. De top 8 van landen met verstoringen in de keten zijn onverminderd Europese landen; pas op plaats 8 en 9 komen China en de Verenigde Staten. 7 procent van de bedrijven is bezig met het verleggen van hun supply chain; 7 procent heeft dit al gedaan.

Niet wenselijk

Exporterende bedrijven denken overigens wel dat de impact van de coronapandemie nog het hele jaar voelbaar blijft. Koopman roept op om tijdens de kabinetsformatie, naast andere belangrijke thema’s als klimaat en energietransitie, vooral oog te hebben voor de exportsector en een internationaal gelijk speelveld. “Buitenlandse handel bepaalt voor een heel belangrijk deel het verdienvermogen van Nederland. Handel zorgt er mede voor dat de bonnetjes van steunpakketten betaald kunnen worden en dat we kunnen blijven investeren. Exporterende bedrijven zullen onverkort gefaciliteerd moeten worden om in het buitenland op een succesvolle en eerlijke manier zaken te kunnen doen. Nationale regels bovenop het Europese beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn daarom niet wenselijk.”

Rogier evofenedex
Contact

Vragen over corona?

Rogier helpt je graag verder