06-04-2017  Hoewel er binnen twee jaar een goed Europees handelsakkoord met de Britten moet zijn, kunnen overgangsmaatregelen helpen om eenvoudige handel van en naar het Verenigd Koninkrijk te waarborgen als beide partijen er niet op tijd uit zijn. Dit stelt evofenedex nu het Europees Parlement heeft ingestemd met de resolutie waarmee de EU de onderhandelingen ingaat.

Mandaat

Op 29 april komen de regeringsleiders van de EU bijeen om een besluit te nemen over het onderhandelingsmandaat van de EU, daarna kunnen de onderhandelaars aan de slag.

Resolutie

Met grote meerderheid nam het parlement een resolutie aan waarin de belangrijkste onderdelen en voorwaarden voor de goedkeuring van de uittredingsovereenkomst van het Verenigd Koninkrijk staan. Iedere overeenkomst die voortkomt uit deze onderhandelingen heeft de goedkeuring van het Europees Parlement nodig.

Handelsrelatie

De resolutie waarschuwt tegen een uitruil tussen veiligheid en de toekomst van de handelsrelaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast verzet de resolutie zich tegen 'cherry picking of een economische relatie gebaseerd op sectorspecifieke overeenkomsten.

Overgangsmaatregelen

Met de resolutie zet het Europees Parlement de deur open naar discussies over overgangsmaatregelen. Deze tijdelijke maatregelen zouden niet langer dan drie jaar moeten duren. Eerder gaf premier May al aan dat een ‘implementatieperiode’ na de onderhandelingen kan helpen zodat burgers en bedrijven zich kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie.

Eenvoudige handel

Volgens evofenedex kunnen tijdelijke overgangsmaatregelen bijdragen aan het waarborgen van eenvoudige handel tussen Nederland en de Britten. Het belangrijkste blijft dat Brussel en Londen goede handelsafspraken maken waarmee onder meer een gelijk speelveld, eenvoudige douaneprocedures en vrije doorgang aan de grens wordt gewaarborgd.

Zorgen bij bedrijven

Uit de in februari gepubliceerde resultaten van een rondgang van evofenedex langs aangesloten bedrijven bleek dat bedrijven zich vooral zorgen maken over complexere douaneprocedures, meer administratieve rompslomp, hogere invoerrechten en vertragingen aan de grens.

Bijeenkomst

Een kwart van de ondernemers ondervindt nu al hinder door de onzekerheid over de Brexit; zo stellen Britse partners beslissingen of investeringen uit. evofenedex wil daarom deze zomer een Brexit-bijeenkomst organiseren om bedrijven verder te informeren over de ontwikkelingen en vooruitzichten van de Brexit.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder