Overheid en logistiek gaan meer data delen

Partijen kiezen iShare als basis om data delen verder te ontwikkelen

17-04-2019  De overheid en grote logistieke partijen gaan data delen via iShare. Dat hebben zij afgesproken in het convenant Data Delen in de Logistiek, dat dinsdag is getekend tijdens het jaarcongres van de Topsector Logistiek.

Onder het convenant prijken handtekeningen van containerterminaloperator ECT Rotterdam, de communityplatforms Cargonaut en Portbase, Secure Logistics, Rijkswaterstaat en de Douane. Zij erkennen daarmee het belang van het delen van data en hebben afgesproken om dat verder in hun eigen organisaties te ontwikkelen. Daarbij kiezen ze voor iShare. De afspraken sluiten aan bij de plannen die het kabinet eerder uitrolde voor de verdere digitalisering van overheid en bedrijfsleven.

Zelf controle

“Het is van groot belang dat de sector zelf – publieke en private partijen, grote en kleinere ondernemingen, vragers en aanbieders van data – zelf controle houden over hun data. En dat kan met iShare. Door het commitment van deze partijen, wordt het voor hun ketenpartners nog interessanter om ook iShare te implementeren”, aldus Michiel Haarman, programmamanager van de Topsector Logistiek.

Afsprakenstelsel

iShare is een afsprakenstelsel, ontwikkeld door en voor de logistieke sector, waarmee partijen elkaar toegang verstrekken tot hun data. Organisaties die werken volgens deze afspraken zijn in staat om eenvoudig en snel logistieke data te delen. Dit alles met behoud van volledige controle over de eigen data. Basisprincipe van het afsprakenstelsel is namelijk dat data eigenaren te allen tijde beslissen met wie hun data wordt gedeeld en onder welke condities.

Organisaties die het convenant willen bijtekenen, worden uitgenodigd om dat te doen. Daarvoor kunnen zij contact opnemen met: ConvenantDataDelen@iSHAREworks.org.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder