14-01-2014  De overheid stelt dit jaar subsidie beschikbaar aan de eerste kentekenhouder van een nieuwe schone bestelauto, taxi of voertuig uit de categorie bijzondere voertuigen, dit zijn politie-, brandweer- en ziekenauto’s, elektrische invalidenvoertuigen, invalidenvoertuigen met een maximale motorinhoud van 250 cm3, motorvoertuigen voor het transport van rolstoelgebruikers in groepsverband, lijkauto’s, dierenambulances, geldtransportauto’s, motorrijtuigen voor het vervoer van gevangenen en bestelauto’s voor gehandicapten.

Subsidiebedrag

De subsidie bedraagt 1250 euro voor Euro-6-dieselmotoren, benzinemotoren die af-fabriek zijn voorzien van een cng- of lpg-installatie en voor benzinemotoren met een CO2-emissie tussen de 50 en 95 gram per kilometer. Daarnaast is er een subsidie van 3000 euro beschikbaar voor benzinemotoren met een CO2-emissie van maximaal 50 gram per kilometer en voor volledig elektrisch aangedreven voertuigen.

Knelpuntgemeente

Wie als eerste eigenaar van een elektrisch voertuig in een NSL-knelpuntgemeente woont, kan ook nog aanspraak maken op een extra subsidie van 2000 euro. Een lijst van NSL-knelpuntgemeenten staat in de bijlage ‘Lijst met NSL-knelpuntgemeenten’ (pdf).

Provincies

Ondernemers kunnen ook gebruikmaken van de subsidie die drie provincies beschikbaar stellen voor investeringen in milieuvriendelijke bestelauto’s:

  • Limburg geeft tot 1 oktober 2015 subsidie aan Limburgse ondernemers die een vol-elektrisch of af-fabriek cng-voertuig aanschaffen. De Limburgse subsidie beslaat taxi’s en bestelauto’s; voor voertuigen op gas is de subsidie 1250 euro, voor elektrische voertuigen 3000 euro. Meer informatie
  • Drenthe geeft een subsidie van maximaal 3500 euro per voertuig met een maximum van tien per aanvrager per kalenderjaar. Deze subsidie betreft cng, lng, groengas en puur plantaardige olie als brandstof en is bestemd voor zowel bestel- als vrachtauto’s en landbouwvoertuigen. De Drentse subsidie betreft zowel personen-, bestel- en vrachtauto’s als landbouwvoertuigen. Meer informatie
  • Overijssel heeft een subsidieregeling voor volledig elektrische voertuigen, voertuigen op cng, lng en groengas en ‘dual fuel’-voertuigen. Voor bestelauto’s op gas bedraagt de subsidie 300 euro, voor bedrijfsauto’s met een toegestane maximum massa (tmm) van meer dan 3500 kilogram op aardgas is een subsidie van 10.000 euro beschikbaar. Meer informatie

Landelijke regeling

De landelijke subsidieregeling heeft behalve op cng, lng en elektrisch ook betrekking op Euro-6-dieselbestelauto’s. De provinciale subsidies hebben alleen betrekking op elektrische, cng- en lng-voertuigen.

Meer informatie staat ook op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).