25-05-2016  Het Amerikaanse koeriersbedrijf FedEx heeft de overname van TNT Express afgerond. Daardoor ontstaat het op één na grootste koeriersbedrijf van Europa. FedEx meldde vorig jaar april interesse te hebben in TNT en deed in augustus een formeel bod.

Activiteiten

Het nieuwe concern streeft naar uitbreiding in Europa, waar TNT concurreert met onder meer het grotere koeriersbedrijf DHL. FedEx verscheept dagelijks 11,5 miljoen pakketjes, TNT Express zo’n 1 miljoen. Bij elkaar hebben de bedrijven 400.000 medewerkers en ongeveer 130.000 voertuigen. Het Europese hoofdkantoor van het gecombineerde concern komt in Amsterdam/Hoofddorp. De luchtvaartactiviteiten van TNT worden van de hand gedaan.

Netwerkkwaliteit

EVO ziet voordelen in de overname van TNT door FedEx. Door het samengaan van de twee expresbedrijven ontstaat er volgens de organisatie een derde sterke speler op de markt voor expresvervoer binnen Europa. De netwerken van de bedrijven vullen elkaar aan. Zo is FedEx vooral sterk op de Amerikaanse markt en TNT op de Europese markt. EVO zegt wel nauwlettend in de gaten te houden of er geen netwerkkwaliteit verloren gaat door het afstoten van de luchtvaartactiviteiten van TNT.