29-04-2013  De Rotterdamse haven heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 109 miljoen ton goederen overgeslagen. Dat is 1 procent onder het niveau van de vergelijkbare periode vorig jaar.

Schrikkeldag

Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam verklaarde dat de cijfers werden beïnvloed door het ontbreken van een schrikkeldag, wat een procent overslag scheelt. Aan de andere kant kan de haven sinds 1 januari de overslag van Dordrecht meetellen en dat leverde een half procent op. ‘Al met al bleef de overslag in de eerste drie maanden ongeveer gelijk. Voor heel 2013 rekenen we op een bescheiden groei’, aldus Smits.

Aan- en afvoer

Uitgesplitst naar goederensoort liet de aan- en afvoer van agribulk (-11 procent), kolen (-2 procent), ruwe olie (-7 procent), overig nat massagoed (-2 procent), containers (-1 procent) en overig stukgoed (-20 procent) een daling zien. De aan- en afvoer van ijzererts en schroot (+10 procent), overig droog massagoed (+14 procent), minerale olieproducten (+3 procent) en roll on/roll off (+1 procent) vertoonde een stijgende lijn.