Na de brexit-transitieperiode zijn 268 stoffen niet meer beschikbaar in de EU

Leestijd: 2 minuten

13-01-2021  Producenten en importeurs van chemische stoffen moeten alle stoffen registreren die ze produceren of importeren. Dit geldt voor stoffen waarvan minimaal 1000 kilogram per jaar wordt geproduceerd of geïmporteerd. Tot 1 januari 2021 hadden Britse ondernemingen de mogelijkheid om hun REACH-registraties van deze stoffen over te zetten naar een partij - bijvoorbeeld een enige vertegenwoordiger - in een EU-land. Dat is echter niet in alle gevallen gebeurd, zo meldt de website Chemische stoffen goed geregeld van de Rijksoverheid.

Het Europees agentschap voor chemische stoffen ECHA stelt dat deze overdracht voor een groot deel is gedaan, maar dat 2.900 Britse registraties zijn komen te vervallen.

Stoffen niet meer beschikbaar

Dit omdat de brexit-transitieperiode op 1 januari is afgelopen en deze partijen geen actie hebben ondernomen de overdracht te regelen. Hierdoor zijn er vanaf nu 268 stoffen (van de ongeveer 23.000 in de EU geregistreerde stoffen) niet meer beschikbaar binnen de EU. Deze 268 stoffen waren alleen door Britse partijen geregistreerd.

Opnieuw registreren

Van deze vervallen registraties zijn er 152 registraties die tussenproducten betreffen - stoffen bestemd enkel voor het maken van andere stoffen. Pas wanneer een in de EU gevestigde partij de stoffen met een vervallen registratie opnieuw registreert (indien geïmporteerd of geproduceerd in hoeveelheden vanaf 1000 kg per jaar), komen deze stoffen weer beschikbaar binnen de EU.

Eind maart afgerond

De verwachting is dat de overdracht van de registratiedossiers van de partijen die wel actie hebben ondernomen, eind maart 2021 afgerond zal zijn. Transfers die dan nog niet zijn afgerond, worden gecanceld en de betreffende registraties worden ingetrokken.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder