Update 24-03-2016  Woensdag 23 maart zijn de luchtvrachtoperaties langzaam hervat op luchthaven Zaventem. Bij het hervatten van de luchtvrachtactiviteiten is wel sprake van een noodplan (contingency plan) en dit leidt tot mogelijke vertraging van vluchten.

Onderdeel van het noodplan is dat sommige vrachtvluchten alsnog worden omgeleid, grotendeels via andere luchthavens in België. Logistiek dienstverleners informeren hun klanten direct over de status van hun goederen. De verwachting is dat de luchtvrachtoperaties op Zaventem tegen het einde van de week weer zijn genormaliseerd.


22-03-2016  Als gevolg van de aanslagen in Brussel op dinsdagmorgen 22 maart hebben verschillende landen verscherpte grenscontroles ingevoerd. Bij EVO en Fenedex zijn meerdere vragen binnengekomen, daarom een kort overzicht van de genomen maatregelen voor het wegtransport en de luchtvracht.

België

De Belgische ambassade in Nederland heeft bekendgemaakt dat er extra controles aan alle Belgische grenzen zijn ingevoerd. De grenzen zijn niet gesloten. De extra controles kunnen vertraging aan de grens tot gevolg hebben. Brussel en het gebied daaromheen moet worden vermeden. Dat geldt ook voor de doorvoer van goederen door België.

Frankrijk

De Nederlandse ambassade in Frankrijk liet weten dat de Franse regering 1600 agenten heeft ingezet om logistieke knooppunten te controleren. De grenscontroles worden daarbij geïntensiveerd. De grenzen zijn niet gesloten. De extra grenscontroles kunnen vertraging aan de grens tot gevolg hebben. Dit is met name het geval bij de grensovergang bij Lille.

Nederland, Duitsland en Luxemburg

Nederland, Duitsland en Luxemburg lieten weten de grenscontroles aan te scherpen. Dit geldt ook voor de Duits-Nederlandse grens. De grenscontroles leiden tot korte vertraging aan de grensovergang op de snelwegen. De verantwoordelijke Nederlandse uitvoeringsorganisaties (Koninklijke Marechaussee) heeft op korte termijn geen informatie  over de exacte maatregelen.

Luchtvracht

Wegens de sluiting van de belangrijkste vrachtluchthaven van België, Zaventem, vragen verschillende ondernemers zich af of ze hun goederen nog kunnen versturen of ontvangen. EVO en Fenedex adviseren deze bedrijven contact op te nemen met hun logistiek dienstverlener. Een deel van de (vracht)vluchten wordt omgeleid naar andere luchthavens, zoals Schiphol, Luik, Maastricht/Aachen, Luxemburg en Frankfurt.

Actuele files

Google Maps  geeft de actuele verkeerssituatie van bijna alle snel- en hoofdwegen van Europa weer. Ook biedt Google maps live verkeersinformatie die elke vijf minuten wordt bijgewerkt.

Zie ook: Verscherpte grenscontroles België Nederland