Papierfabrikant Parenco maakt werk van modal shift

Verschuiving naar binnenvaart bespaart CO2 en ritten over de weg.

Het was zover gisteren: het eerste binnenvaartschip legde bij Parenco aan om papier in te laden met als bestemming Engeland. De verschuiving van vervoer over de weg naar vervoer over het water scheelt CO2 en rijbewegingen.

Vervoer over het water ligt voor de hand voor Parenco; het bedrijf uit Renkum is gevestigd aan de Nederrijn, waar het oud papier recyclet tot nieuw voor onder meer de kartonindustrie. Door de komst van een nieuwe papiermachine enkele jaren geleden, kan Parenco zoveel voorraad opbouwen dat de afvoer per schip naar Engeland interessant is geworden. Parenco denkt door jaarlijks 36 keer af te varen, maar liefst 1875 vrachtautoritten te besparen. Per afvaart scheelt dit 5700 kg aan CO2-uitstoot.

Verduurzaming

De ‘modal shift’ van weg naar water past in de strategie van het bedrijf voor de verduurzaming van de bedrijfsactiviteiten. Met het verminderen van het aantal vrachtautobewegingen wordt de overlast voor de omgeving beperkt. Na deze eerste stap gaat het bedrijf bekijken of er nog meer goederenstromen zijn die zich lenen voor een modal shift.

Parenco maakt vanaf 1 juli onderdeel uit van de Smurfit Kappa groep. Er zijn 350 mensen werkzaam.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder