29-03-2016 In de ochtendspits staan de brede lanen van Parijs nog vol met auto's met een benzine- of dieselmotor. Maar distributieverkeer op stroom of biogas is 'Transport Next Generation', bleek op de gelijknamige 'transport-afdeling' van de vorige week in Parijs gehouden vakbeurs SITL.

Seine

Op de beurs waren in die afdeling enkele kleine elektrische bestelauto's voor distributie in grote steden te zien. Een aantal bedrijven werkt inmiddels met een vloot van elektrische bestelauto's en supermarktketen Franprix gebruikt elektrische vrachtauto's om containers de stad in te brengen. Die containers worden twintig kilometer oostelijker op op een schip geplaatst en over de Seine in het stadscentrum afgeleverd, De bevoorrading ondervindt dan geen hinder meer bij het bereiken van de binnenstad.

Biogas

Beursdirecteur Alain Bagnaud constateerde evenwel dat er meer belangstelling bestaat voor rijden op aardgas. Die auto's zijn voorlopig goedkoper dan elektrische voertuigen. Op zijn beurs waren verscheidene leveranciers aanwezig van aardgas in gecomprimeerde en vloeibare vorm, cng en lng, en aanbieders van 'bio methane', verkregen door vergisting van organisch materiaal, vooral plantaardig restproduct van verwerking van groenten en akkerbouwproducten