Partijen binnen Logistieke Alliantie gaan uitdaging gezamenlijk aan

Leestijd 2 minuten

30-03-2021  De partijen betrokken bij het containervervoer binnen de Logistieke Alliantie hebben een constructief overleg gevoerd over hoe de verwachte toestroom van schepen die vastlagen bij het Suezkanaal zo goed mogelijk kan worden afgehandeld. Het overleg was bedoeld om gezamenlijk knelpunten te bespreken, de informatievoorziening te verbeteren en het verwachtingsmanagement richting ondernemers vorm te geven. Het tijdelijk verruimen van de openingstijden van warehouses en distributiecentra kan een belangrijke bijdrage leveren aan de afhandeling van de goederenstroom.

Met het lostrekken van de ‘Ever Given’ en het hervatten van de doorvaart door het Suezkanaal zijn er de komende periode ongeveer 60 containerschepen op weg naar de Rotterdamse haven. Containerlijnvaartrederijen zijn momenteel druk bezig nieuwe vaarschema’s te maken, zodat een overzicht ontstaat wanneer welke schip in welke haven aankomt. Op basis daarvan kunnen de terminals ook hun planning goed inrichten.

 

Informatievoorziening op orde

Voor de terminals is van belang dat zij zowel hun kadeplanning als containerstapels goed weten te beheersen. Zij zijn daarvoor onder andere afhankelijk van correcte data die worden aangeleverd door de logistieke dienstverleners en de handels- en productiebedrijven. Het aanleveren van de juiste vervolgmodaliteit kan de terminals helpen hun proces beheersbaar te houden.

Bufferlocaties en flexibelere openingstijden

Het havenbedrijf Rotterdam onderzoekt momenteel welke bufferlocaties geschikt zijn om de druk bij de terminals te verlichten. Daarnaast wordt een oproep gedaan aan de partijen in het achterland om tijdelijk flexibele openingstijden (avond, nacht en/of weekend) te hanteren in de distributiecentra en warehouses voor de aan- en aflevering van containers. Ook wordt er een inventarisatie gemaakt van de geplande werkzaamheden aan infrastructuur die een belemmering kunnen vormen. Het uitstellen van niet-essentiële werkzaamheden is wellicht nodig.

Gezamenlijke uitdaging

De partijen hebben uitgesproken deze logistieke uitdaging voor Nederland gezamenlijk aan te gaan en hopen hiermee verdere ontregeling en vertraging zo veel mogelijk tegen te gaan.