03-08-2011  Voor heel wat medewerkers is de smartphone een niet meer weg te denken communicatiemiddel. Waaraan voorbij wordt gegaan, is dat er met het toenemende gebruik van de smartphone ook steeds meer (gevoelige) bedrijfsgegevens op deze apparaten staan.

Medewerkers lezen immers niet alleen de mail op deze apparaten, maar zij slaan ook bestanden op en maken gebruik van internet en misschien zelfs wel van het bedrijfsnetwerk.

Hoewel er zo een groter risico ontstaat op bijvoorbeeld het binnenhalen van malware en het verliezen gevoelige data, blijkt de controle op deze apparaten minder vanzelfsprekend te zijn dan die op laptops of pc’s.

Doordat de telefoon van oorsprong geen pc was, wordt hij door de IT-afdeling vaak ook nog niet als zodanig behandeld. Mede doordat het management zich vaak niet bewust bezighoudt met de risico’s en richtlijnen ontbreken.

De laatste tijd is er bijvoorbeeld veel te doen geweest over de voicemailhacks die onder andere ‘news of the world’ toepaste bij het vergaren van informatie. Deze voicemails worden beschermd door een viercijferige code, maar mensen laten die vaak op de standaardcode staan. Hetzelfde geldt voor de toegangscode voor de smartphone.

Daarnaast kunnen de apparaten ook worden geïnfecteerd met een virus, dat vervolgens ook uw bedrijfsnetwerk binnen kan komen.

Ondernemers doen er dus verstandig aan de controle te houden over hun data.