22-12-2015  Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vanmiddag tegen een voorstel van de SGP, ChristenUnie, CDA, D66 en PVV voor extra geld voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De partijen wilden tien miljoen euro gebruiken om de tarieven voor importcontroles te verlagen. Verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex waarschuwen dat de hoge importcontroles Nederlandse banen op de tocht zetten.

EVO en Fenedex luidden eerder al de noodklok over de peperdure importtarieven nadat de staatssecretaris van Economische Zaken aankondigde om de tarieven, die al veel te hoog zijn, opnieuw te verhogen.

Doorvoerland

De positie van Nederland als doorvoerland staat volgens EVO en Fenedex onder druk door de enorme importtarieven van de NVWA, die soms wel tot meer dan 70 procent duurder zijn dan in onze buurlanden. De organisaties vrezen dat er Nederlandse banen verdwijnen als ons land door de hoge tarieven schade oploopt doordat bedrijven Nederland gaan mijden. Een eerder aangenomen motie van VVD en PvdA riep het kabinet daarom op om de NVWA-tarieven te bevriezen. EVO en Fenedex maken zich er nu hard voor dat het kabinet deze motie uitvoert.