08-12-2015  Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vandaag tegen een voorstel gestemd van SGP, ChristenUnie, CDA, D66 en PVV om extra geld te verstrekken voor de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit NVWA.

Controles

De partijen wilden 10 miljoen euro gebruiken om de tarieven voor importcontroles te verlagen. Door het voorstel af te stemmen worden de perperdure importcontroles duurder.

Noodklok

Eerder al luidde EVO en Fenedex, samen met een brede coalitie uit het bedrijfsleven, de noodklok over de importtarieven nadat de staatssecretaris van Economische Zaken aankondigde de tarieven, die al veel te hoog zijn, opnieuw te verhogen. Een nieuwe tariefsverhoging is volgens het bedrijfsleven niet te verdedigen. Dit zou ook geen recht doen aan een eerder aangenomen motie van de VVD en PvdA waarin het kabinet wordt opgeroepen de NVWA tarieven te bevriezen.

Positie Nederland

De positie van Nederland als doorvoerland staat volgens EVO en Fenedex namelijk onder druk door de enorme importtarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die soms wel tot meer dan 70 procent duurder zijn dan in onze buurlanden. EVO en Fenedex vrezen dat er banen verdwijnen als ons land door de hoge tarieven nog meer schade oploopt doordat bedrijven Nederland gaan mijden.