Behandeling CETA uitgesteld tot na kerstreces

Een nieuwe standaard in handelsverdragen

28-11-2019  De behandeling in de Tweede Kamer van CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, is uitgesteld tot na het kerstreces. De Kamer heeft dat besloten om diverse partijen, waaronder de ChristenUnie en SGP, de tijd te geven om intern binnen de partij hun afweging te maken. Het akkoord is sinds 2017 al deels in werking. Oorspronkelijk zou de kamer er afgelopen woensdag over debatteren. 

evofenedex maakt zich samen met MKB-Nederland sterk voor de ratificatie van dit verdrag door Nederland. CETA is een gemengd verdrag. Dit betekent dat naast de Europese Commissie en Raad ook alle parlementen van de lidstaten het verdrag moeten ratificeren voordat het volledig in werking treedt. evofenedex maakt zich sterk voor ratificatie van dit verdrag bij de politieke partijen door de voordelen voor Nederland en het geopolitieke belang te benadrukken. Na deelname aan de hoorzitting begin november, gesprekken met Kamerleden en de petitie-aanbieding van dinsdag 26 november, is het gevraagde uitstel een positief signaal, omdat CETA geen meerderheid dreigt te behalen in de Eerste en misschien ook wel Tweede Kamer. Uitstel betekent in dit geval dat het geluid voor het belang van CETA voor mkb-ondernemers is gehoord en wordt meegewogen.

evofenedex stelt bovendien dat het belang van ratificatie verder gaat dan economische groei en welvaart. Niet ratificeren geeft een verkeerd beeld van Nederland in de wereld. Als we de wereld vooruit willen helpen in welvaart, is het van groot belang dat handel zich blijft ontwikkelen. Met behulp van CETA zetten we een nieuwe standaard in handelsverdragen.

CETA

De feiten over CETA:

•    16.000 banen, bij meer >600 MKB-bedrijven
•    6,4 miljard euro export naar Canada
•    1,6 miljard euro import van uit Canada
•    12% groei export Nederlandse goederen
•    23% groei export Nederlandse diensten
 

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder