13-06-2013  De Verkeers- en Vervoersberaden Drenthe en Groningen,de Politie, EVO en TLN starten vandaag de eerste pilot Rijvaardigheidstraining bestelverkeer Drenthe/Groningen.

Minder kans op ongevallen

Het doel van de pilot is veilig rijgedrag en daardoor minder kans op ongevallen en schade. Daarnaast willen de initiatiefnemers aandacht vragen voor veilig bestelverkeer door politiecontroles, voorlichting en een publiekscampagne.

Kenmerken bestelverkeer

Bestelauto’s zijn relatief vaak betrokken bij ongevallen. Bij een ongeluk met een bestelauto maakt een slachtoffer twee keer meer kans om te overlijden dan bij een aanrijding met een personenauto. Ongelukken met bestelverkeer worden niet alleen door de chauffeur veroorzaakt, maar ook doordat andere weggebruikers te weinig rekening houden met de specifieke kenmerken van bestelverkeer.

Deelnemers

Aan de eerste training doen ongeveer 70 medewerkers mee van onder meer de NAM, Enexis, DPD, Essent, WMD Water, Scheepstra Koeriers, Cegelec, DV&O en A7 snelkoerier.

Vervolg

De training is ontwikkeld door het Nederlands Instituut Verkeersveiligheid (NIV). Na de training onderzoeken de Verkeers- en Vervoersberaden Drenthe en Groningen, de Politie, EVO en TLN of een vervolg in het najaar mogelijk is. Bedrijven die zijn gevestigd in de provincie Drenthe en Groningen kunnen zich hiervoor opgeven bij EVO, Ronald Beukema.

Bij voldoende belangstelling volgt een training in het najaar. Aan de rijvaardigheidstraining zijn geen kosten verbonden, het bedrijf moet alleen tijd investeren en met de eigen bestelbus/auto deelnemen.

Ook volgt in het najaar een campagne om andere weggebruikers bewust te maken van de beperkingen waar mee het bestelverkeer soms te maken heeft.