27-09-2011 Het aantal succesvolle kapingen is het afgelopen jaar afgenomen, maar de piraterij breidt zich wel uit naar nieuwe gebieden, zoals de Arabische Zee. Daar is het aantal aanvallen door piraten bijna verdrievoudigd. Dit kan worden toegeschreven aan een intensivering van de bestrijding van piraterij.

Dit blijkt uit de eerste Piracy Update die verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon Risk Solutions heeft uitgebracht. Het rapport geeft scheepseigenaren een beeld van de verschuivingen in activiteiten van Somalische piraten, zowel geografisch als per seizoen. De Piracy Update is samengesteld door de experts van de maatschappij en is gebaseerd op gegevens uit 2009, 2010 en 2011.

Moesson

De Piracy Update komt op het moment dat het einde van de moesson voor de deur staat, typisch een periode waarin de seizoensgebonden piraterij aantrekt. Het rapport biedt uitgebreide informatie over de risico’s verbonden aan piraterij en over verzekeringen tegen piraterij. Daarnaast biedt de Piracy Update, naast een analyse van de piraterijactiviteiten in de vier meest risicovolle zones voor de oostkust van Afrika, een bespreking van de opkomende piraterijdreiging aan de westkust van Afrika.

Inzicht

‘We hebben dit rapport opgesteld om onze klanten inzicht te geven in de risico's in verband met die piraterij veroorzaakt en om hen te informeren over de meest actuele mogelijkheden in de verzekeringsmarkt’, zegt Jeroen Kuyper, Managing Director Marine bij Aon Risk Solutions. ‘Onze specialisten hebben jarenlange ervaring met alle risico- en verzekeringsaspecten rond piraterij. Aan losse informatie over dit onderwerp was in de afgelopen jaren geen gebrek. Nu is er echter gestructureerde, actuele informatie beschikbaar. Onze klanten kunnen hier hun voordeel mee doen. Zo kunnen zij statistische analyses gebruiken in de onderhandelingen met verzekeraars’.