Platform Compose breidt uit van wegvervoer naar opslag

Magazijnruimte delen via Compose

28-12-2019  Door middel van het platform Compose is het niet alleen mogelijk om laadruimte in vrachtauto’s te delen, maar sinds kort ook magazijnruimte. De tool helpt bedrijven een gelijkwaardige samenwerkingspartner te vinden waarmee een tekort of overschot aan magazijnruimte kan worden opgelost.

Seizoensgebonden bedrijven herkennen het wel: een piek in de opslag in de drukste periode en daarna een halfleeg warehouse. Maar ook het wegvallen van een opdracht of een onverwachte grote order kan een behoorlijke schommeling in de bezetting van ruimte in het magazijn teweegbrengen. Stefan Heeringa en Nanne Schriek, projectleiders Supply chain management bij evofenedex, komen dergelijke situaties in de praktijk veel tegen. Heeringa: “Bedrijven zouden best iets willen doen met ongebruikte magazijnruimte, maar een partner om mee samen te werken is lastig te vinden. Want wie laat je toe? Is die onderneming wel te vertrouwen? En heeft die partij ook echt ruimte op het moment dat het nodig is?”. 

Compose, waaraan de projectleiders al een tijdje werken, is in eerste instantie opgezet om verladers  te laten samenwerken in het vervoer. evofenedex heeft daarbij een procesbegeleidende rol. “De bedoeling van het project is dat bedrijven minder lege vrachtauto’s laten rondrijden door samen te werken”, legt Schriek uit. “Een oproep plaatsen, of de deur van het magazijn openzetten voor de eerste de beste buurman, is niet zo heel moeilijk, maar de vraag is dan wie of wat je binnenkrijgt. Door het platform worden bedrijven die dezelfde bedrijfsnormen en -waarden hanteren aan elkaar gekoppeld. Als een bedrijf bijvoorbeeld digitalisering belangrijk vindt, zoeken we er een partner bij die daar hetzelfde over denkt. Daarom is ook de Universiteit Tilburg aangehaakt. Zij bekijken de sociaalpsychologische kant van bedrijven.”

Stefan en Nanne
Stefan Heeringa (links) en Nanne Schriek.

 

Duurzaamheidsdoelstellingen

Compose wordt sinds kort ook ingezet om samenwerkingsverbanden op te zetten voor het delen van warehouseruimte. Op het gebied van vervoer zijn er volgens Schriek nu zo’n dertig bedrijven actief. “We zien dat de interesse toeneemt. Bedrijven hebben duurzaamheidsdoelstellingen en innoveren steeds meer door samen te werken. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook de toekomst is.” Dat is ook iets wat hij horen krijgt van de early adaptors van het platform, zegt hij. “Bovendien geeft het project ook nieuwe inzichten. Bij een multinational waar we Compose hebben geïmplementeerd, bleek dat ook het eigen vervoer tussen de vestigingen beter kon. Dat scheelt het bedrijf een behoorlijke smak geld.”

Duurzaamheid is voor veel bedrijven dus ook een reden om naar Compose te kijken. “Wie wil overleven, moet digitaliseren”, stelt Schriek. “De wereld staat in brand en innovatie is hard nodig om duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Vrachtautocapaciteit en ruimte in magazijnen delen met partners kan daaraan bijdragen.”

Met het toevoegen van de tool voor magazijnen is Compose nog lang niet af. Heeringa: “We blijven doorontwikkelen op de bestaande tools en we kijken ook naar nieuwe thema’s, zoals de krapte op de arbeidsmarkt, want het tekort aan mensen wordt alleen maar groter. Als we met Compose ook bedrijven kunnen matchen wat medewerkers betreft, hoeven zij niet meer aan te kloppen bij wervings- en uitzendbureaus.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in evofenedex logisticx.


Deelnemen aan Compose

Wij leiden al geruime tijd het project Compose. Hierbij wordt in samenwerking met maar liefst 4 faculteiten van Tilburg University onderzoek verricht naar strategische verladerssamenwerking. Door samen te werken is men in staat de kosten te drukken, te innoveren en maakt men de nodige impact op het milieu. Ondernemers die interesse hebben of meer willen weten over Compose, kunnen de adviesdienst aanvragen of mailen naar scm@evofenedex.nl

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder