"Plots einde regeling lng-teruggave geen goed idee"

Kabinet schrapt teruggaafregeling LNG.

23-10-2018  evofenedex en Transport en Logistiek Nederland (TLN) vinden het geen goed idee dat het ministerie van Financiën de teruggaveregeling voor lng per eind 2018 wil stoppen. Dit bemoeilijkt de overstap naar de milieuvriendelijke brandstof bio-LNG en dupeert bedrijven die als koploper hun nek uitstaken door lng-voertuigen te kopen.

Het kabinet zet een streep door de teruggaafregeling lng. Dat schrijft staatssecretaris Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Het is een verrassend besluit, omdat onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van dat ministerie de kwestie onderzocht en adviseerde de teruggaveregeling te verlengen.

Transitie bio-lng

evofenedex, TLN en het LNG-platform drongen er eerder dit jaar bij het ministerie op aan de lng-teruggaveregeling te verlengen tot 2022 en daarna definitief te beëindigen. Die verlenging zou het mogelijk maken om de toepassing van lng op te schalen en de transitie naar bio-lng te ontwikkelen. Daarbij zou de definitieve afloop van de regeling per 2022 voor elke ondernemer een duidelijk perspectief bieden. In die tussenliggende tijd zouden overheid en bedrijfsleven in goed overleg een aanpassing van de accijnzen op transportbrandstoffen kunnen realiseren om groene energie te stimuleren door extra accijns te heffen op fossiele brandstoffen.

Regeling nodig voor CO2-reductie

Met het afschaffen van de regeling blokkeert het kabinet een van de transitiepaden die juist zo hard nodig zijn voor de nationale CO2-reductieopgave. Er wordt nog wel ruimte geboden voor een aanschafsubsidie voor LNG-voertuigen, maar dat helpt de huidige gebruikers niet.

Koplopers lnghebben het nakijken

De organisaties vinden het ronduit onacceptabel als de koplopers in het goederenvervoer de rekening gepresenteerd krijgen voor hun ambities om te innoveren. Voor hen betekent het besluit dat halverwege de wedstrijd nu de spelregels ineens worden aangepast. De transportsector heeft koplopers in innovatie keihard nodig om de transitie naar groene logistiek mogelijk te maken. Deze aanpak kan ertoe leiden dat koplopers juist kopschuw gemaakt worden voor duurzaamheidsinitiatieven, omdat de overheid hun inspanningen niet erkent. evofenedex en TLN zullen het besluit over de lng-teruggaveregeling aan de orde stellen bij de ministeries van IenW en Financiën.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder