“Gelukkig is het zweepslageffect altijd van tijdelijke aard”

Leestijd: 2 minuten

24-02-2022  Al twee jaar kampen veel Nederlandse ondernemers met supply chain problemen. In een nieuwe aflevering van de podcastserie ‘Grenzen opzoeken’ schetst Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie, en Transport & Logistiek bij ABN AMRO, hoe we zijn beland in de huidige situatie. Daarbij gaat hij ook in op de sterk gestegen grondstofprijzen en de oplopende inflatie.

Volgens de ervaring van Albert Jan Swart speelden inkoopmanagers een belangrijke rol bij het ontstaan van de problemen in de supply chain. “Omdat bedrijven bang waren voor een financiële crisis, besloten veel ondernemers massaal minder in te kopen. In april 2020 werd er nog nooit zo snel zoveel minder ingekocht. Dat deed zich over de hele wereld tegelijk voor.”

Verrassend vond de sectoreconoom Industrie, en Transport & Logistiek van ABN AMRO dat de economieën daarna redelijk doordraaiden tijdens de lockdowns. “In de meeste rijke landen was veel overheidssteun en omdat zij niets buitenhuis konden doen gingen consumenten massaal goederen bestellen. Tijdens corona hebben we meer in China besteld dan ooit tevoren; van meubels tot laptops. Daarvan zien we veel effecten die nog steeds voortduren. Zo is er gebrek aan veel grondstoffen, halffabricaten en artikelen, terwijl bedrijven daar toch over willen beschikken voor hun productie en klanten. Als deze zaken schaars zijn en de levertijden lang, is er maar een oplossing en dat is meer betalen. Daarom zien we nu die enorme inflatie.”

Bierspel

Door deze opeenstapeling ontstond in de toeleveringsketens het zweepslageffect, dat al ruim twee jaar duurt. Albert Jan: “Hierbij leiden veranderingen in de vraag aan het einde van de keten tot steeds grotere schokgolven eerder in de keten. De oorzaak hiervan is dat informatie met vertraging door de keten heengaat. Dit wordt duidelijk door het bij supply chain managers bekende bierspel. Als consumenten vanwege een lockdown besluiten veel bier in te kopen, besluit de voorraadmanager de groothandel te bellen voor extra bier. Die groothandel plaatst dan een veel grotere order bij de brouwer. De brouwer gaat vervolgens enorme orders plaatsen voor grondstoffen. Ondertussen zijn we alweer een paar dagen verder en is dat hamstergedrag alweer voorbij omdat alle consumenten al bier gekocht hebben. Hierdoor zit de supermarkt een paar weken later met veel te veel bier opgescheept. Hoe eerder in de keten hoe groter de schokgolven zijn.”

In deze podcast geeft Albert Jan uitleg over waarom de verschillende schakels in de keten niet beter met elkaar communiceren. Gelukkig is het zweepslageffect volgens hem altijd van tijdelijke aard. “Houd de Baltic Dry Index in de gaten om te kijken wanneer de situatie omslaat.”

Onze ledenadviseur Evert-Jan
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Evert-Jan en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder