Hoe FruitMasters investeert in ‘intens geluk’ op de werkvloer

Aflevering #2 van de podcastserie Mens&werk

FruitMasters is de grootste fruitcoöperatie van Nederland met een eigen facilitair en logistiek centrum. Jaarlijks worden hier meer dan 200 miljoen kilo aan appels, peren, aardbeien, kersen en frambozen gekoeld, gesorteerd, verpakt en vermarkt. 

Veel uitdagingen

Bij FruitMasters werken dagelijks ongeveer 600 medewerkers, vast en flex. Dit zorgt voor veel dynamiek en ook de coronacrisis brengt allerlei nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat vraagt niet alleen veel van de commerciële staf en logistieke operatie, maar ook van de P&O-afdeling, vertelt Lisette ten Kaate in de WT Podcast, een podcastserie in samenwerking met WarehouseTotaal over HR-uitdagingen in de logistiek.

Interne audit

Ten Kaate is sinds het voorjaar van 2017 Manager Personeel & Organisatie bij FruitMasters. Om de twee jaar wordt er een audit uitgevoerd om erachter te komen wat er speelt onder het personeel van de (internationale) fruitcoöperatie. Er wordt voortdurend gewerkt om zowel de procesinrichting als het geven van instructies ongoing te verbeteren.

Zo is onlangs een spreekuur voor zowel de vaste medewerkers als de uitzendkrachten ingesteld, waar vragen over Covid-19 kunnen worden gesteld aan een (derde) medische deskundige.

lisette-2

Personeel is ‘intens gelukkig’

De nieuwe HR-aanpak wierp zijn vruchten af, want FruitMasters heeft volgens de laatste gehouden audit ‘intens gelukkige mensen’, aldus Ten Kaate in de tweede aflevering van de podcastserie Mens&werk: “Hoe mooi is dat? Uit iedere audit valt wel iets te halen om je organisatie sterker te maken. Gelukkig personeel levert veel op. Je merkt het aan het ziekteverzuim en zaken worden veel sneller opgelost dan normaal.”

Taskforce corona

Aan het begin van de coronacrisis richtte FruitMasters een taskforce op die de landelijke maatregelen moest doorvertalen naar de werkvloer. Zo is de organisatie opgedeeld in compartimenten, is er een hygiëneprotocol, moeten medewerkers afstand houden en kunnen personeelsleden thuiswerken. 

In coronatijd nam de vraag naar fruit bovendien flink toe. De hogere volumes plus de investeringen in een extra perenlijn noopten Ten Kaate en haar collega’s om extra medewerkers aan te nemen.

In de podcast legt Ten Kaate uit waar ze op let bij het scouten van nieuw personeel, waarom humor zo belangrijk is op de werkvloer en ze gaat ook uitgebreid in op de interne audit  die er binnen FruitMasters is uitgevoerd.

 

Bron: WarehouseTotaal

Onderzoek HRM-trends in de logistiek en handel

Inclusief tien aanbevelingen

Hoe gaan handels- en productiebedrijven om met de veranderende arbeidsmarkt en welke impact heeft  de coronacrisis op het strategisch personeelsbeleid? Deze vragen stonden centraal in het ‘Arbeidsmarktonderzoek HRM-trends in de logistiek en handel 2020’, dat dit najaar is uitgevoerd onder medewerkers die verantwoordelijk zijn voor strategisch personeelsbeleid. De respondenten kozen als belangrijkste HR-thema voor zowel 2020 als 2021 het gezondheidsbeleid, direct gevolgd door ontwikkelingsbeleid. Download het rapport en ontdek welke andere thema's volgend jaar belangrijk worden.

Marinke
Contact

Vragen over de arbeidsmarkt?

Marinke en de andere juristen helpen je graag verder