Corona, logistiek en arbeidsrecht: alles wat werkgevers moeten weten

Aflevering #6 van de podcastserie Mens&werk

Wat verandert er op het gebied van arbeidsrecht? Welke wetten komen eraan en wat moet je daarover weten? Anneke Nijk, advocaat arbeidsrecht bij Lexence en een van de sprekers op het online evenement Mens&werk in de logistiek van evofenedex, praat je bij in de laatste aflevering van de podcastserie Mens&werk. 

In de zesde aflevering van onze speciale podcastserie Mens&werk vertelt Nijk welke ontwikkelingen op arbeidsrechtsgebied relevant zijn voor handels- en productiebedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het ontslagrecht of de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die het aantrekkelijker moet maken om werknemers in (vaste) dienst te nemen. 

NOW 3.0

Verder komt aan bod: het NOW-steunpakket en een wetswijziging ten aanzien van payrollwerknemers. Nijk: “Binnen de Wab is afgesproken dat payrollwerknemers komend jaar een adequaat pensioen moeten krijgen. Payrollwerknemers kunnen meedoen in de pensioenregeling van het bedrijf waar ze te werk worden gesteld, maar het payrollbedrijf kan ook een ander adequaat pensioen regelen. Bedrijven moeten er rekening mee houden dat het payrollbedrijf deze extra kosten zal doorberekenen in de tarieven. Er wordt dus een kostenverhoging voor payrollwerknemers verwacht.”

Na vakantie in quarantaine: loondoorbetaling of niet?

En wat te doen met medewerkers die afreizen naar een ‘rood’ gebied in coronatijd? “Veel bedrijven worstelen met personeel dat op vakantie gaat, bij thuiskomst in quarantaine moet en dus niet kan werken. En er zijn ook personeelsleden die gezond zijn, maar een huisgenoot hebben met klachten en daardoor ook niet mogen werken. Wat moet je dan doen? Dat zijn actuele vraagstukken en struikelblokken die momenteel heel erg leven”, aldus Nijk, die op 29 oktober een masterclass geeft op het online event Mens&werk in de logistiek.

Podcastserie Mens&werk

De podcastserie Mens&werk, een initiatief van ondernemersvereniging evofenedex in samenwerking met Warehouse Totaal, in de aanloop naar het online HR-event Mens&werk in de logistiek 2020. ABN AMRO is hoofdsponsor. De afleveringen zijn te beluisteren via Soundcloud en Spotify

Bron: WarehouseTotaal

Onderzoek HRM-trends in de logistiek en handel

Inclusief tien aanbevelingen

Hoe gaan handels- en productiebedrijven om met de veranderende arbeidsmarkt en welke impact heeft  de coronacrisis op het strategisch personeelsbeleid? Deze vragen stonden centraal in het ‘Arbeidsmarktonderzoek HRM-trends in de logistiek en handel 2020’, dat dit najaar is uitgevoerd onder medewerkers die verantwoordelijk zijn voor strategisch personeelsbeleid. De respondenten kozen als belangrijkste HR-thema voor zowel 2020 als 2021 het gezondheidsbeleid, direct gevolgd door ontwikkelingsbeleid. Download het rapport en ontdek welke andere thema's volgend jaar belangrijk worden.

Marinke
Contact

Vragen over de arbeidsmarkt?

Marinke en de andere juristen helpen je graag verder