‘Werkstress voorkomen met ‘intens geluk’ op de werkvloer’

Week van de Werkstress: Blijf in balans!

Werkstress voorkomen door te investeren in werkplezier, kan dat? Als het aan Lisette ten Kaate van FruitMasters ligt, zeker wel. Om de 2 jaar voert deze internationale fruitcoöperatie een audit uit om erachter te komen wat er speelt onder het personeel. De nieuwe HR-aanpak blijkt zijn vruchten af te werpen, want FruitMasters heeft volgens de laatst gehouden audit ‘intens gelukkige medewerkers’. In deze aflevering van de podcastserie Mens&werk vertelt ze er meer over.

“Hoe mooi is dat? Uit iedere audit valt wel iets te halen om je organisatie sterker te maken. Gelukkig personeel levert veel op. Je merkt het aan het ziekteverzuim en zaken worden veel sneller opgelost dan voorheen”, vertelt Ten Kaate. Sinds het voorjaar van 2017 is Ten Kaate Manager Personeel & Organisatie bij FruitMasters, de grootste fruitcoöperatie van Nederland. Dagelijks werken hier ongeveer 600 medewerkers. Dit zijn zowel vaste medewerkers als uitzendkrachten.

Uitdagingen

FruitMasters heeft een eigen facilitair en logistiek centrum. Jaarlijks worden hier meer dan 200 miljoen kilo aan appels, peren, aardbeien, kersen en frambozen gekoeld, gesorteerd, verpakt en vermarkt. Dit zorgt voor veel dynamiek en ook de coronacrisis brengt allerlei nieuwe uitdagingen met zich mee.

lisette

Taskforce

Aan het begin van de coronacrisis richtte FruitMasters een taskforce op die de landelijke coronamaatregelen moest doorvertalen naar de werkvloer. Zo is de organisatie opgedeeld in compartimenten, is er een hygiëneprotocol, moeten medewerkers afstand houden en kunnen personeelsleden thuiswerken. Ook is er onlangs een spreekuur voor zowel de vaste medewerkers als de uitzendkrachten ingesteld, waar zij vragen over Covid-19 kunnen stellen aan een (derdeexterne) medische deskundige.

Humor

In coronatijd nam de vraag naar fruit bovendien flink toe. De hogere volumes plus de investeringen in een extra perenlijn noopten Ten Kaate en haar collega’s extra medewerkers aan te nemen. In de podcast legt Ten Kaate uit waar ze op let bij het scouten van nieuw personeel, waarom humor zo belangrijk is op de werkvloer en ze gaat ook uitgebreid in op de laatste interne audit die binnen FruitMasters is uitgevoerd.

Podcastserie Mens&werk

De podcastserie Mens&werk is een podcastserie in samenwerking met WarehouseTotaal over HR-uitdagingen in de logistiek. Beluister ook de andere afleveringen met onder meer Jumbo en HEMA.

Onze opleidingsadviseur Gabriëlla
Contact

Hulp nodig bij het kiezen van een opleiding?

Gabriëlla en de andere opleidingsadviseurs helpen je graag verder