Polen toegevoegd aan eCMR-protocol

In totaal 21 landen gereed voor digitale vrachtbrief

18-06-2019  Bedrijven die gebruik maken van de digitale vrachtbrief, de eCMR, kunnen vanaf heden ook voor Polen gebruikmaken van het systeem. Het land is toegevoegd aan de lijst met landen waar het benodigde eProtocol actief is. Voordeel van de eCMR is dat de factuur door de vervoerder meteen kan worden verzonden zodra de goederen zijn geleverd. Bij gebruik van de papieren CMR-vrachtbrief kan dit pas gebeuren als het daartoe bestemde deel op het bureau van de financiële afdeling ligt.

De CMR-vrachtbrief is een officieel document dat verplicht gebruikt dient te worden bij een internationale transportopdracht. Met de ondertekening van het document maken verlader en vervoerder afspraken over de zending, verzekering van de goederen en aansprakelijkheid bij schade. Digitalisering van dit tachtig jaar oude document maakt veel administratieve handelingen voor verzending, verrijking en archivering van het document overbodig. Bovendien krijgen ketenpartners direct inzicht in het verloop en de status van het transport.

In Nederland kan sinds 2015 in het binnenlands vervoer met een digitale CMR-vrachtbrief worden gewerkt. In maart van dit jaar werd Roemenië al toegevoegd aan de lijst van landen waar met de ECMR kan worden gewerkt. Daarmee komt het totaal aantal landen op 21. Eerder al sloten Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Iran, Letland, Litouwen, Luxembourg, Moldavië, Rusland, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zwitserland, Tsjechië, Turkije, Tadzjikistan en Wit-Rusland zich aan.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder