13-02-2017  CDA, PvdA, SP en VVD willen simpelere inspecties. Ook willen de partijen blijven investeren in meer en slimmere infrastructuur. Dit bleek tijdens het eerste verkiezingsdebat van evofenedex in Veldhoven.

Tijdens het debat in de abdijbar van hotel Koningshof in Veldhoven debatteerden leden van evofenedex met kandidaat-Kamerleden Martijn van Helvert (CDA), Martijn de Kort (PvdA), Henk van Gerven (SP) en Sjoerd Potters (VVD). Daarna werden onder het genot van een hapje en een drankje de politieke hindernissen en kansen verder besproken.

Wegen

Regeringspartijen VVD en PvdA kregen forse kritiek van Van Helvert, die stelde dat het kabinet de afgelopen jaren te weinig geld in wegen investeerde. Ook was de verdeling tussen de Randstad en de rest van Nederland ‘compleet scheef’, aldus de CDA’er. Van Helvert wil dat 65 procent van de investeringen naar de Randstad gaan en 35 procent naar de overige provincies. Momenteel gaat er veel meer geld naar Randstedelijke infrastructuur. Volgens Potters en De Kort investeerde het kabinet de afgelopen jaren, waarin er flink bezuinigd moest worden, zoveel mogelijk in infrastructuur. Van Gerven pleitte vooral voor investeringen in de binnenvaart. Volgens de SP'er is de binnenvaart het alternatief om files te bestrijden.

"Betere inspecties"

Op de stelling van evofenedex of er niet één nationale inspectiedienst moet komen, reageerde vooral de SP enthousiast. Van Gerven pleitte voor een ‘alles in één huis’-constructie om voor ondernemers één aanspreekpunt te creëren. CDA, VVD en PvdA pleitten ook voor betere inspecties, maar volgens de partijen kan dit het best door een betere samenwerking van de huidige inspectiediensten.

Aanmelden

De komende drie vrijdagmiddagen volgen er nog verkiezingsdebatten van evofenedex in Zwolle, Ridderkerk en Oostzaan. Leden van evofenedex kunnen zich hiervoor nog steeds gratis aanmelden.