15-09-2011  Portbase heeft het bestaande Port Community System voor logistieke informatie-uitwisseling uitgebreid met E-facturatie. Hiermee kunnen havenbedrijven en logistieke dienstverleners digitale rekeningen versturen en ontvangen. De organisatie heeft hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Ricoh.

Volgens Portbase bespaart E-facturatie de sector miljoenen euro’s aan mankracht, papier, afdruk- en portokosten. Het is bovendien duurzaam, stelt de organisatie.

Pc met internetaansluiting

Voor het overstappen op E-facturatie volstaat een pc met internetaansluiting. Portbase biedt deelnemers gratis gebruik van een virtuele printer driver, de Portbase Factuurprinter. Hiermee sturen bedrijven hun factuurgegevens digitaal naar het Share Service Centre van Ricoh. Hier worden de gegevens omgezet en wordt de factuur automatisch verzonden. Gebruikers ontvangen de e-facturen rechtstreeks in hun computersysteem, als pdf of desgewenst toch op papier.

Port Community System

Via het Port Community System van Portbase wisselen circa 2000 bedrijven die actief zijn in de logistieke ketens van de Nederlandse havens informatie uit. Dat doen ze zowel met elkaar als met overheden, zoals havenautoriteiten en douane. Jaarlijks genereert het Port Community System circa 50 miljoen berichten. Portbase is van en voor de havencommunity en heeft geen winstoogmerk.