Positie van vrachtvluchten op Schiphol versterkt

Vanaf najaar gaat op luchthavenl local rule gelden voor vrachtvervoerders

24-04-2019  Vrachtvervoerders krijgen vanaf eind augustus een sterkere positie op Schiphol. Dankzij het aanpassen van de verdeling van de vluchten, de zogenoemde local rule, behouden vervoerders hun historisch opgebouwde landingsrechten. De positie van vrachtmaatschappijen stond onder druk op Schiphol als gevolg van het bereikte maximum aantal vliegbewegingen.

De local rule regelt dat de niet-gevlogen ‘slots’ in een seizoen, door bijvoorbeeld slecht weer of operationele redenen, opnieuw worden uitgegeven, waarbij 25 procent van deze slots specifiek beschikbaar wordt gesteld voor vrachtvliegtuigen. Daarnaast krijgen luchtvaartmaatschappijen met deze local rule ruimere mogelijkheden om hun schema’s aan te passen zonder daarmee hun historische rechten op slots te verliezen. Hierdoor blijven vrachtvluchten behouden voor Schiphol.

Cruciaal

Machiel van der Kuijl, onze algemeen directeur, juicht het besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) toe. “Vrachtvluchten zijn een cruciaal onderdeel voor de exportkansen van Nederlandse bedrijven actief in de high tech, farmaceutische en bloemensector. Daarnaast is het een belangrijke pijler onder het vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven en de import van hun goederen. De goedgekeurde regeling laat zien dat onze zorgen serieus worden genomen en de toegevoegde waarde van vrachtvluchten voor de Nederlandse economie worden onderschreven.”

Grens

Vrachtvluchten zitten sinds de zomer van 2017 in de verdrukking toen de luchthaven het maximum van 500.000 vliegbewegingen bereikte. Hierdoor trad er striktere regelgeving in werking die het voor vrachtvluchten moeilijker maakten om historische rechten op ‘slots’ te behouden. Het gevolg hiervan was dat vrachtvluchten noodgedwongen werden verplaatst naar het buitenland en de totale hoeveelheid afgehandelde vracht op Schiphol gestaag daalde.

Met het besluit van de minister zijn de belangrijkste wensen van Air Cargo Netherlands (ACN), TLN en onze vereniging ingewilligd. 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder