28-01-2013 De aangekondigde prijsverhoging in het transport van koelcontainers over zee is op de meeste handelsroutes niet van de grond gekomen.

Goedkoper

In sommige gevallen zijn verladende partijen sinds de jaarwisseling zelfs goedkoper uit, aldus verladersorganisatie EVO. Alleen in de handelsroute op West-Afrika houden rederijen vooralsnog vast aan de prijsverhoging.

EVO vindt dit goed nieuws. Hierdoor wordt duidelijk dat het oude systeem van gezamenlijk aangekondigde prijsverhogingen niet meer werkt.

Verhogen

In het laatste kwartaal van 2012 gaven alle relevante rederijen aan per 1 januari 2013 hun tarieven met 1500 dollar per koelcontainer te verhogen. Dit ongeacht de duur van het transport, aard van de lading of het reeds in contracten afgesloten bedrag.

Voor EVO en de Europese verladersorganisatie European Shippers’ Council (ESC) was de prijsverhoging aanleiding om aan de bel te trekken.

Onverkoopbaar

De verladersorganisaties vonden het onverkoopbaar dat in een normaal functionerende markt iedere relevante partij zijn prijzen op exact hetzelfde tijdstip met exact hetzelfde bedrag verhoogd.

Via de ESC is vervolgens de Europese Commissie gewezen op het kunstmatige karakter van de aangekondigde prijsverhogingen.