10-09-2014  De provincie Gelderland en de regio Arnhem doen vanaf deze maand een proef met een zogenoemd ‘Stedelijk Incidentmanagement’. Bij een incident zorgt een weginspecteur zo snel mogelijk voor een veilig en snelle doorstroming van het verkeer.

Locatie

Bij een aanrijding of een pechgeval in of rond de stad snelt een weginspecteur zich op een motor of in een kleine auto naar de locatie van het incident. Vervolgens regelt hij of zij dat het verkeer snel en veilig kan doorrijden.

In verleden was dit de taak van de politie. Vanaf nu komt deze echter alleen in actie als er sprake is van gewonden of bij de verdenking van een misdrijf. De bedoeling van de proef is dat de stremming zo snel wordt opgeheven zodat de omvang en duur van filevorming beperkt blijven en het milieu minder belast wordt.

Op snelwegen buiten de stad en een aantal provinciale wegen wordt ‘incidentmanagement’ al langer toegepast.

Positief

Verladersorganisatie EVO is positief over deze pilot. EVO overlegt regelmatig met provincie en stadsregio Arnhem Nijmegen over de plannen om de bereikbaarheid en de doorstroming op regionale en lokale wegen te verbeteren. In het kader van het programma ‘Beter Benutten’, dat tot doel heeft het de bereikbaarheid in de spitsperioden te verbeteren, worden er in de komende jaren nog meer maatregelen uitgevoerd.