Proef met ‘bandenspanningsmeetdrempel’ A16 verlengd

Systeem detecteert nu 200 afwijkingen per week bij vrachtauto’s

19-07-2019  De proef waarbij bandenspanning van vrachtauto’s wordt gemeten via het wegdek op de A16 wordt verlengd. Dat heeft Rijkswaterstaat vrijdag laten weten. Bedrijven kunnen zich nog aanmelden voor de proef, waarbij zij bij een te lage bandenspanning meteen een melding krijgen. Wel wordt het proefvak verplaatst in noordelijke richting, voor afslag 20 ’s-Gravendeel in de rechterrijstrook.

Volgens Rijkswaterstaat is het hebben van de juiste bandenspanning belangrijk, want onderspanning geeft een groter risico op het krijgen van een klapband. Als dat gebeurt heeft dat veel gevolgen voor het verkeer. Zo moet er vaak een rijstrook worden afgesloten voor het wisselen van een wiel of verslepen van de vrachtwagen. Bovendien is er een risico voor de veiligheid van de chauffeur en het overige verkeer. Rijkswaterstaat startte daarom samen met de Verkeersonderneming en het Havenbedrijf Rotterdam in mei 2018 met een proefproject op de A16 bij Dordrecht.  Door vrachtwagens met een te lage bandenspanning op te sporen wil Rijkswaterstaat bandenpech en verkeershinder voorkomen.

Inmiddels werken tachtig bedrijven mee aan de proef met gezamenlijk circa 16.000 kentekens. Op dit moment detecteert het systeem gemiddeld 200 afwijkingen per week. Rijkswaterstaat roept nog meer bedrijven op om mee te doen en zo bandenpech te voorkomen. Hoe meer deelnemers, hoe groter het effect van de proef.

Drempel meet spanning

Het meetsysteem is een soort drempel in de weg, die bestaat uit drie meetbalken in het asfalt. Deze meetbalken maken een voetafdruk van de banden en vergelijken die onderling (denk aan een voetafdruk in het zand).  Een sterk afwijkende voetafdruk geeft aan dat er iets mis is met de band. Door het systeem wordt van deze afwijkingen automatisch een rapport opgesteld. Camera’s leggen het bijbehorende kenteken vast. Als de betreffende vrachtwagen of oplegger van één van de deelnemers is, ontvangt het bedrijf een mail met het rapport. Het bedrijf controleert vervolgens zelf de bandenspanning en neemt actie.

Na uitvoerige tests in 2018 startte Rijkswaterstaat in 2019 met het sturen van meldingen naar transportbedrijven, als een van hun vrachtwagens over de drempel reed met een te lage bandenspanning. Bedrijven die deel willen nemen kunnen zich via deze website aanmelden of bellen met Rijkswaterstaat (0800-8002). De verkregen kentekengegevens van transportondernemingen worden alleen voor deze proef gebruikt. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en na het onderzoek vernietigd. De proef wordt uitgevoerd volgens de nieuwe wetgeving voor privacy, de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Zo werkt de bandenspanningsmeter op de A16

Om deze video te kunnen bekijken moet je onze cookies accepteren. Meer informatie vind je in onze cookieverklaring.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder