Project Compose toont aan: samenwerken is mogelijk.

Bedrijven zijn onnodig huiverig om samen te werken

Of je nu verfproducten levert aan bouwmarkten, zuivelproducten aan de supermarkt of witgoed rechtstreeks aan consumenten; elke supply chain kent zijn eigen business uitdagingen. Ga je als bedrijf deze uitdaging te lijf met behulp van digitalisering, of doe je dat op een andere manier? Veel bedrijven denken niet snel aan samenwerking als oplossing om zo hun uitdagingen het hoofd te bieden. En dat is een gemiste kans. 

Door het project Compose hebben we ontdekt dat samenwerking tussen twee bedrijven in veel gevallen heel goed mogelijk is. Het ligt er maar aan hoe je een samenwerking vormgeeft. 

10 uitdagingen

Binnen het project Compose, verricht evofenedex, in samenwerking met vier faculteiten van de Tilburg University, onderzoek naar strategische verladerssamenwerking. Dit onderzoek wijst uit dat bedrijven vaak dezelfde uitdagingen hebben. Deze zijn onder te verdelen in: 

  • Automatisering
  • Digitalisering
  • Duurzaamheid
  • Overcapaciteit of ondercapaciteit
  • Geen inzicht in goederenstromen
  • Optimale voorraadhoogtes
  • Forecasting
  • Te lage delivery performance
  • Partners die niet (voldoende) presteren.
  • Personeelstekorten.

Kennisdeling

Door een op een gesprekken, overleggen met meerdere bedrijven of door het organiseren van themabijeenkomsten, kunnen bedrijven van elkaar leren. Ook kan gestart worden met een operationele samenwerking door gezamenlijk met een ander bedrijf te gaan werken aan analyses van data. 

Operationele samenwerking

Operationele samenwerking is de meest tastbare vorm van samenwerking en heeft een groot effect op duurzaamheid. Een voorbeeld is het delen van magazijnruimte. Zo kan een bedrijf in tuinmeubelen veel voorraad nodig hebben in de lente terwijl zijn buurman, die kruidnoten maakt, juist grote voorraden heeft in de herfst. Beide kunnen samenwerken door het delen van magazijnruimte. De branche waarin geopereerd wordt, maakt in veel gevallen niet uit. Hetzelfde geldt voor het delen van capaciteit in vrachtwagens. Als dezelfde routes gereden worden of juist precies de tegenovergestelde, kunnen veel kilometers gereduceerd worden door vracht te bundelen. Deze methodiek kan zelfs doorgetrokken worden naar samenwerkingen waarin personeel gedeeld wordt.

Misverstand

Een misverstand blijkt dat bij een samenwerking de operaties van twee bedrijven in elkaar vervlochten raken. Dat hoeft niet het geval te zijn. We hebben tijdens de gesprekken gemerkt dat sociale innovatie, in veel gevallen meer waarde oplevert dan alleen een fysieke samenwerking. De kennis en kunde van bedrijven over bovenstaande onderwerpen zijn erg verschillend. Daarom kunnen bedrijven juist veel van elkaar leren. Het ene bedrijf heeft een betere forecast, waar het andere bedrijf beter inzicht heeft in waar zijn goederen zijn. De combinatie zal efficiencyvoordelen bieden voor beide partijen, ongeacht de branche.

Starten met samenwerken

Sta je met jouw bedrijf ook voor deze uitdagingen? En sta je ervoor open de uitdagingen op te lossen met behulp van samenwerking met concullega’s? Neem dan contact op met Stefan Heeringa (Projectleider SCM) via s.heeringa@evofenedex.nl  of 079-3467 346.  

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder