Tol blijft extra kostenpost als je zaken wilt doen in Zeeland

Leestijd 2 minuten

19-11-2020  De Partij van de Arbeid wil dat de Westerscheldetunnel tussen Terneuzen en Ellewoutsdijk tolvrij wordt. Dit laat de partij weten via een ingediend amendement bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Tweede Kamerlid Gijs van Dijk diende een voorstel in om de tunnel voor één jaar tolvrij te maken. Een goed idee volgens ondernemersvereniging evofenedex.

Het betalen van tol is een flinke kostenpost voor de 21.223 voertuigen (cijfers 2019) die gemiddeld per dag de tunnel passeren. Momenteel betaalt het bedrijfsleven 18,20 euro per bakwagen om de tunnel door te rijden en 11 euro met een T-TAG abonnement.

“Per vrachtauto wordt een normaal tarief gerekend van 25 euro en bij een abonnement een gereduceerd bedrag van 15 euro. Voor zowel de bestelauto, bakwagen als de vrachtauto is bij veelvuldig gebruik een meer gereduceerd tarief beschikbaar. Maar het blijft een extra kostenpost als je zaken wilt doen in Zeeland. Dat helpt, zeker in deze tijd, gewoon niet”, aldus algemeen directeur Machiel van der Kuijl.

Onrechtvaardig

Kamerlid Gijs van Dijk die het amendement indiende, geeft aan dat tol betalen onrechtvaardig is omdat de Zeeuws-Vlamingen tijdens de lockdowns geen kant op konden. Dit staat de sociale en economische (groei)mogelijkheden in de weg. Volgens Van Dijk is het onrechtvaardig dat er in Nederland overal wegen worden aangelegd zonder dat tol in overweging wordt genomen, maar dat er in Zeeland wel tol moet worden betaald.

Meer informatie over het amendement is hier te vinden.