Quiz CMR-stoffen | Ben jij voldoende bekend met de gevaren?

Test jouw kennis met de evofenedex CMR-stoffenquiz

27-02-2020  Een op de zes werknemers in de EU werkt met gevaarlijke stoffen. Nog eens 15 procent van deze werknemers ademt geregeld schadelijke rook, dampen, poeder of stof in op de werkplek. Bij verkeerd handelen of ‘langdurige’ blootstelling aan deze stoffen kunnen mensen (dodelijk) ziek worden of ernstige gezondheidsklachten krijgen. Veel bedrijven zijn zich onvoldoende bewust van het feit dat zij gevaarlijke stoffen in het magazijn kunnen hebben waaraan hun werknemers blootgesteld kunnen worden.

CMR-stoffen

Het onderwerp gevaarlijke stoffen staat de laatste jaren hoog op de agenda van de landelijke inspectiediensten. Onder meer ‘CMR-stoffen’ staat bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op de prioriteitenlijst voor 2020. CMR-stoffen zijn carcinogene stoffen (stoffen die kanker veroorzaken), mutagene stoffen (die genen beschadigen) of reprotoxische stoffen (die schadelijk zijn voor de voortplanting).

Uit onderzoek in 2017 en 2018 is gebleken dat veel geïnspecteerde bedrijven waarin werknemers worden blootgesteld aan CMR-stoffen een duidelijke verbetering in de naleving laten zien. Deze inspecties zijn dus zinvol geweest. Daarom gaat de inspectie ook dit jaar door met het inspecteren van dit soort bedrijven.

Quiz

Gevaarlijke stoffen blijft een taai onderwerp. De meeste mensen die met deze stoffen werken, ervaren het als ingewikkelde materie. Reden voor ons om een quiz te maken, die bestaat uit 12 vragen. Daarmee test je je kennis en weet je direct hoe jij en je collega’s ervoor staan. Aan het einde van de quiz krijg je de juiste antwoorden te zien.

Workshop Bewust veilig werken met CMR-stoffen

Een op de zes werknemers in de EU werkt met gevaarlijke stoffen. Nog eens 15% van deze werknemers ademt regelmatig schadelijke rook, dampen, poeder of stof in op de werkplek. In deze workshop ga je samen met veiligheidsadviseur Hans Stegeman aan de slag met de bovengenoemde problematiek in het magazijn. De workshop is op instapniveau en voor mensen die nog geen scherp beeld hebben van hoe en waar ze binnen het bedrijf worden blootgesteld aan CMR-stoffen. De workshop is voornamelijk voor KAM-medewerkers en magazijnmedewerkers. Meer informatie

Onze ledenadviseur Marjolein
Contact

Vragen over gevaarlijke stoffen?

Marjolein en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder