Rapport OvV: Spoorwegovergangen nu aanpakken

Verbetering veiligheidssituatie spoorwegovergangen belangrijk voor bedrijven

26-07-2018  Voor handels-en productiebedrijven die gebruik maken van het spoor staat veiligheid voorop. De veiligheid op spoorwegovergangen blijkt echter een kwetsbare schakel in het spoorwegennet, zo constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). Helaas gebeuren er bij spoorwegovergangen nog te veel (dodelijke) ongevallen. Hieronder vallen ook de circa 450 openbare spoorwegovergangen in goederenlijnen. Daarbij speelt de slechte zichtbaarheid van de trein of de overweg een grote rol. Wij vinden dat deze spoorwegovergangen met voorrang moeten worden aangepakt.

Aanbevelingen Onderzoeksraad voor Veiligheid

Jaarlijks komen in Nederland ongeveer elf mensen om het leven bij ongelukken op overwegen. Na ongelukken in Harlingen, Winsum en Wouw keek de OvV naar de beveiliging op spoorwegovergangen. De onderzoeksraad adviseert om alle onbewaakte overwegen alsnog te beveiligen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu moet volgens de OvV meer aandacht hebben voor de veiligheid op spoorwegovergangen.

Van Veldhoven stelt 50 miljoen Euro beschikbaar

Staatssecretaris van Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) stelt 50 miljoen Euro extra beschikbaar om de veiligheid verder te verbeteren. Daarnaast geeft zij uitvoering aan de motie van Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) om onbewaakte spoorwegovergangen prioriteit te geven. Deze aanpak is volgens ons een goede eerste stap en sluit aan bij de aanbevelingen die vandaag door de OvV zijn gepubliceerd.

 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder