02-09-2016  De rechtbank in Rotterdam heeft zojuist uitspraak gedaan in kort geding aangespannen door TLN/FENEX, EVO en Fenedex en diverse bedrijven tegen ECT. De reden hiervoor was dat ECT een hoog lumpsumtarief vroeg voor het vrijgeven van containers van de in problemen verkerende Koreaanse rederij Hanjin.

De rechter heeft in haar uitspraak geoordeeld dat een lumpsumtarief onrechtmatig is. ECT mag alleen de werkelijke handlingkosten in rekening brengen met een opslag van 25 euro voor administratiekosten.

Bijzondere situatie

Volgens de rechter gaat het om een bijzondere situatie. ECT heeft te maken met vele wederpartijen in plaats van alleen Hanjin. De rechter heeft bepaald dat ECT vooralsnog een retentierecht mag toepassen.

Werkelijke handlingkosten

De rechter oordeelde de gefixeerde vergoedingen van 1000 euro voor een gewone container en 1500 euro voor speciale containers als onrechtmatig. ECT mag alleen de werkelijke handlingkosten plus een opslag van 25 euro in rekening brengen. Voorts heeft de rechter bepaald dat ECT geen borg mag vragen.

Alleen leden

Alleen de leden van de vier eisende verenigingen kunnen op dit vonnis aanspraak maken. Zij moeten, naast de gebruikelijke voorwaarden voor het vrijstellen van containers, bij ECT aantonen dat zij lid zijn van voornoemde organisaties.

Stap in de goede richting

De situatie omtrent Hanjin is uitermate vervelend en levert alleen verliezers op. EVO, Fenedex, TLN en FENEX zijn desondanks van mening dat deze uitspraak een stap in de goede richting is. Zij zetten graag de constructieve dialoog met alle betrokken ketenpartijen voort.