18-06-2013  Maersk Line, MSC en CMA CGM hebben aangekondigd operationeel te gaan samenwerken in een alliantie op de oostwest-routes.

P3 Network

Volgens de gezamenlijke verklaring gaan de reders 255 schepen inzetten met een totale capaciteit van 2,6 miljoen teu. De P3 Network gedoopte samenwerking geldt voor de vaart tussen het Verre Oosten en Europa, op de trans-Atlantic en de Pacific. De reders willen een onafhankelijk 'operationeel centrum' oprichten voor de inzet van schepen, maar elk hun eigen verkoop, marketing en klantenservice behouden.

Efficiënter

De drie reders zeggen hun vloten efficiënter te willen inzetten; door de alliantie is het mogelijk meer havens direct aan te lopen. De samenwerking is aangemeld bij de mededingingsautoriteiten, die er hun fiat aan moeten geven. De bedoeling is dat P3 Network in het tweede kwartaal van 2014 van start gaat.

Keuzevrijheid

EVO zegt in een eerste reactie dat de keuzevrijheid voor verladers voorop moet blijven staan en dat de individuele rederijen zich moeten blijven onderscheiden op aspecten als prijs, service en routering. In het belang van economische groei moeten overheden ervoor zorgen dat de belangen van de gebruiker geborgd zijn, vindt EVO. Of die keuzevrijheid gevaar loopt, is volgens de organisatie nu moeilijk te zeggen. EVO wacht de concrete invulling van de aangekondigde samenwerking af.