Regeerakkoord: Lagere kosten voor spoorgoederenvervoer

evofenedex werkt momenteel met andere partijen in de spoorgoederensector aan een masterplan

10-10-2017  Het Kabinet wil de kosten voor het gebruik van het spoor in lijn brengen met die in de ons omringende landen. Daardoor zullen de kosten voor het spoor fors afnemen. Duitsland wil namelijk de kosten voor het gebruik van spoor halveren, terwijl de kosten in Duitsland nu al lager zijn dan in Nederland. Volgens evofenedex wordt spoorgoederenvervoer hierdoor aantrekkelijker en zal spoorvervoer een grotere rol kunnen gaan spelen in het multimodale vervoer.

Duurzaam en veilig

Vervoer via het spoor is duurzaam, veilig en ontlast drukte op wegen. Toch is het marktaandeel van spoorgoederenvervoer met slechts 8 procent klein. Lagere kosten en een goed aansluitend Europees treinmanagementsysteem (ERTMS) maken spoorvervoer een stuk concurrerender. Het Kabinet gaat ook het gebruik van de Betuweroute stimuleren en wil meer gebruik gaan maken van stillere wagons.

Masterplan

evofenedex werkt momenteel met andere partijen in de spoorgoederensector aan een masterplan voor spoorgoederenvervoer. Hierin doet de sector gezamenlijk voorstellen om het spoorgoederenvervoer nog aantrekkelijker te maken. Wat betreft flexibiliteit, voldoende ruimte voor goederentreinen op het spoor en klantgerichtheid is er nog veel te verbeteren.

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder