Belastingdienst introduceert nieuw systeem voor motorrijtuigenbelasting

Leestijd: 4 minuten

04-01-2020  Het duurt nog even, maar de Belastingdienst gaat in de loop van dit jaar over naar een nieuw systeem voor het heffen en innen van de motorrijtuigenbelasting (mrb). Voor bedrijven die gebruikmaken van de regeling Grootwagenparkhouder (GWH-regeling) betekent dit dat er zaken gaan veranderen. We informeren je er graag nu al over.

De invoering van het nieuwe systeem gaat niet in één keer, maar gebeurt in fasen. De Belastingdienst zet als eerste vrachtauto’s over naar het nieuwe systeem. Naar verwachting gebeurt dit in de tweede helft van 2021. Overige motorrijtuigen volgen dan als alles goed gaat in 2022. Voordat de overgang daadwerkelijk plaatsvindt, krijgen bedrijven die deelnemen aan de GWH-regeling aanvullende informatie van de Belastingdienst.

Geen dubbele betaling

Tijdens de overgang naar het nieuwe systeem kan het gebeuren dat je tijdelijk facturen, factuurspecificaties en incasso’s krijgt uit het oude én het nieuwe systeem. Dit betekent niet dat je twee keer betaalt voor hetzelfde motorrijtuig. Een motorrijtuig zit óf in het oude óf in het nieuwe systeem. De technische lay-out van de factuurspecificatie (xsd), de verbinding met Digipoort en de factuuradressen blijven hetzelfde.

Vrachtauto’s

Het volgende gaat er veranderen voor vrachtauto’s zodra deze overgaan naar het nieuwe systeem:

  • In plaats van één keer per maand, krijg je straks twee keer per maand facturen, factuurspecificaties en incasso’s.
  • De periode waarover de Belastingdienst factureert, kan per maand verschillen. In principe start een periode op de 1e of de 16e van de maand. Maar als deze datum niet op een werkdag valt, dan verschuift de startdatum van een periode naar de eerstvolgende werkdag. De start- en de einddatum staan op de factuur.
  • Op de factuurspecificaties staan positieve en negatieve bedragen per kenteken nu nog op aparte factuurregels. In het nieuwe systeem zijn positieve en negatieve bedragen al met elkaar verrekend. Je ziet dan dus per kenteken één bedrag op één factuurregel.
  • Het nieuwe systeem verwerkt betalingen op een andere manier dan het huidige systeem. Een te verrekenen bedrag kan daardoor in een latere factuur staan. 
  • De waarden van het veld ‘Reden factuurregel’ in de factuurspecificatie krijgen een andere betekenis. Gedetailleerde informatie hierover staat in de technische beschrijving van de factuurspecificatie.

Overige motorrijtuigen

Beschik je behalve over vrachtauto’s ook over overige motorrijtuigen, dan verandert er, zodra deze overige motorrijtuigen overgaan naar het nieuwe systeem, het volgende voor deze voertuigen:

  • Alle overige motorrijtuigen worden toegevoegd aan de factuur, de factuurspecificatie en de incasso van vrachtauto’s. Het onderscheid tussen vrachtauto’s en overige motorrijtuigen vervalt dus voor de GWH-regeling. Maak je als bedrijf gebruik van de GWH-regeling voor je vrachtauto’s maar heb je ook personenauto’s die nu niet in de GWH-regeling zijn opgenomen, dan moet je er rekening mee houden dat deze voertuigen wel in de regeling meegenomen gaan worden als het nieuwe systeem in werking treedt.
  • Als er fijnstoftoeslag mrb voor vervuilende dieselauto’s wordt betaald, dan volgt er geen aparte rekening meer.
Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder