Beperkte houdbaarheid van ID-kaart voor Verenigd Koninkrijk

Leestijd 2 minuten

30-10-2020  De brexit is een feit en per 1 januari gaat iedereen die handelt met en reist van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK) dit merken. Als evofenedex focussen wij in onze berichten op de gevolgen voor handel en logistiek van goederen. Maar uiteraard zijn er ook gevolgen voor zakenreizen naar en van het VK. Wat zijn deze veranderingen?

Alle huidige afspraken en regels van de Europese Unie (EU) gelden tot en met 31 december 2020. Nederlanders kunnen tot die datum naar het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) reizen met een ID-kaart. Op 1 januari 2021 verandert dit.

Nederlandse reizigers woonachtig in Nederland

Voor de meeste mensen geldt dat, als je woonachtig bent in Nederland, je vanaf 1 oktober 2021 niet meer met een Europese identiteitskaart naar het VK kunt reizen. Je hebt dan een geldig paspoort nodig; lees hier meer.

Nederlandse reizigers woonachtig in het Verenigd Koninkrijk

Nederlanders die nu woonachtig zijn in het Verenigd Koninkrijk, kunnen tot en met eind 2025 met een Europese identiteitskaart blijven reizen. Zij hebben daarvoor wel een bewijs nodig dat zij in het VK wonen, dit moet je kunnen tonen tijdens de reis. Dit bewijs moet voor 30 juni 2021 worden aangevraagd bij de Britse overheid; lees hier meer.

Coronabeperkingen voor reizigers en chauffeurs

De Britse overheid heeft een lijst gepubliceerd van landen waar vanuit passagiers het VK binnen kunnen komen zonder 14 dagen quarantaine in acht te hoeven nemen. Ook staan hierbij de voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Nederland staat niet op de lijst. Dit betekent dat een Nederlandse reiziger 14 dagen in zelfisolatie moet gaan. Chauffeurs in het wegtransport zijn hiervan uitgezonderd. Lees hier aan welke vereisten precies moet worden voldaan.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder